ciasteczka Kurabye z dżemem

bardzo prosty przepis na pyszne ciasteczka.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 31 % 23 g
węglowodany 60 % 45 g
402 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do ciastek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij masło mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier puder. Ubij jeszcze raz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajko do miski i wymieszaj widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej połowę jajka. Dodaj mąkę na raz, wymieszaj mikserem na niskiej prędkości. Jeśli masz bułkę tartą, wymieszaj ciasto rękami, aby uzyskać gładką kulkę. Nie wylewaj resztek jajka, dopóki nie spróbujesz osadzić pierwszego ciasteczka. Jeśli masa jest ciasna, przenieś ciasto z powrotem do miski i dodaj trochę więcej jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałe jajko i wymieszaj — ciasto powinno być bardzo miękkie i plastyczne, w przeciwnym razie nie będzie można go usunąć z torby cukierniczej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ciasto do worka do szprycowania, wybierz szeroką dyszę za pomocą gwiazdki. Ułóż ciasteczka w szachownicę na blasze do pieczenia.Użyj mokrego palca, aby zrobić małe wgłębienia na środku każdego ciasteczka.Za pomocą łyżeczki ostrożnie włóż do nich dżem morelowy i wyślij do piekarnika nagrzanego do 220 °C na 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamiast dżemu morelowego / konfitury możesz wziąć dowolny inny lub nawet dżem. Jeśli konsystencja wydaje ci się płynna, po prostu wymieszaj łyżeczkę dżemu z ¼ łyżeczki skrobi.Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy