skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do ciastek.
Krok 2:
Ubij masło mikserem.
Krok 3:
Dodaj cukier puder. Ubij jeszcze raz.
Krok 4:
Rozbij jajko do miski i wymieszaj widelcem.
Krok 5:
Wlej połowę jajka. Dodaj mąkę na raz, wymieszaj mikserem na niskiej prędkości. Jeśli masz bułkę tartą, wymieszaj ciasto rękami, aby uzyskać gładką kulkę. Nie wylewaj resztek jajka, dopóki nie spróbujesz osadzić pierwszego ciasteczka. Jeśli masa jest ciasna, przenieś ciasto z powrotem do miski i dodaj trochę więcej jajka.
Krok 6:
Wlej pozostałe jajko i wymieszaj — ciasto powinno być bardzo miękkie i plastyczne, w przeciwnym razie nie będzie można go usunąć z torby cukierniczej.
Krok 7:
Przenieś ciasto do worka do szprycowania, wybierz szeroką dyszę za pomocą gwiazdki. Ułóż ciasteczka w szachownicę na blasze do pieczenia.Użyj mokrego palca, aby zrobić małe wgłębienia na środku każdego ciasteczka.Za pomocą łyżeczki ostrożnie włóż do nich dżem morelowy i wyślij do piekarnika nagrzanego do 220 °C na 10 minut.
Krok 8:
Zamiast dżemu morelowego / konfitury możesz wziąć dowolny inny lub nawet dżem. Jeśli konsystencja wydaje ci się płynna, po prostu wymieszaj łyżeczkę dżemu z ¼ łyżeczki skrobi.Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g