ciasto kefirowe ze śmietaną i dżemem

szybkie domowe ciasto na herbatę.
Olga_LunguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 80 % 47 g
272 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do miski wbijamy 2 jajka, wsypujemy 1 szklankę cukru i ubij mikserem do bujnej lekkiej masy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 1 szklankę kefiru i 1 szklanka dowolnego dżemu, użyłam porzeczki, domowej roboty dżemu. Mieszaj, aż będzie gładka. Wlej 50 gramów oleju roślinnego do powstałej masy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W 2 szklankach mąki wlej 10 gramów proszku do pieczenia, wymieszaj i przesiej przez drobne sito do płynnej masy. Delikatnie wymieszaj mąkę i ubij mikserem, aż będzie gładki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Formę o średnicy 22 centymetrów przykryjemy papierem pergaminowym i posmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Wlać nasze przygotowane ciasto i wyrównaj go w całej formie. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 45 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zróbmy lukier! w 100 gramach kwaśnej śmietany dodaj 2 łyżeczki dżemu i mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotową masę nakładamy na ciasto i posmaruj łyżką na całej powierzchni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest gotowe! kroimy i podajemy do stołu. Ciasto okazało się niezwykle smaczne i delikatne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy