skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do miski wbijamy 2 jajka, wsypujemy 1 szklankę cukru i ubij mikserem do bujnej lekkiej masy.
Krok 2:
Wlej 1 szklankę kefiru i 1 szklanka dowolnego dżemu, użyłam porzeczki, domowej roboty dżemu. Mieszaj, aż będzie gładka. Wlej 50 gramów oleju roślinnego do powstałej masy.
Krok 3:
W 2 szklankach mąki wlej 10 gramów proszku do pieczenia, wymieszaj i przesiej przez drobne sito do płynnej masy. Delikatnie wymieszaj mąkę i ubij mikserem, aż będzie gładki.
Krok 4:
Formę o średnicy 22 centymetrów przykryjemy papierem pergaminowym i posmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Wlać nasze przygotowane ciasto i wyrównaj go w całej formie. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 45 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką.
Krok 5:
Zróbmy lukier! w 100 gramach kwaśnej śmietany dodaj 2 łyżeczki dżemu i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Gotową masę nakładamy na ciasto i posmaruj łyżką na całej powierzchni.
Krok 7:
Ciasto jest gotowe! kroimy i podajemy do stołu. Ciasto okazało się niezwykle smaczne i delikatne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g