kolędy z twarogiem i jagodami

świąteczne przekąski, jak za dawnych czasów. W dawnych czasach istniała tradycja kolędowania na Boże Narodzenie. Mummers chodzili do domów, śpiewali świąteczne piosenki, dobre życzenia dla właścicieli domu. Za to gospodarze obdarowywali kolędujących jadalnymi gośćmi. Wśród nich były takie ciasta-kolędy. Ciasto na kolędy zrobiono przaśnie, więc to ciasto nazywano również przaśnikami. Nie wiem dlaczego, ale zainteresował mnie ten przepis i chciałem spróbować upiec stare kolędy. Ważne jest, aby nie wysuszyć wypieków, w przeciwnym razie kolędy okażą się zbyt sztywne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 66 % 21 g
145 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj dwa rodzaje mąki i przesiej do pojemnika do wyrabiania ciasta. Dodaj wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść miękkie, giętkie ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę podczas ugniatania. Ciasto owijamy folią i pozostawiamy na stole na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Miałem twaróg w dużych płatkach, więc przetarłem go w blenderze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj twaróg z żółtkiem i cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z ciasta rozwałkuj kiełbasę, podziel na równe części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdą część na okrągłą tortillę o grubości około 0,5 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie na środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podnieś krawędzie i ściśnij wokół wypełnienia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż jagody na wierzchu, lekko wciskając je w twaróg.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Układamy Kolędy na natłuszczonej blasze do pieczenia, możesz położyć pergamin.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec w nagrzanym do 180 stopni. piekarnik do lekkiego rumienia. Schłodzić i podawać z herbatą lub mlekiem. Smacznego!

Dodatki do kolęd mogą być różne. Są to tłuczone ziemniaki, smażone grzyby i kasza jaglana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy