skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Wymieszaj dwa rodzaje mąki i przesiej do pojemnika do wyrabiania ciasta. Dodaj wodę.
Krok 3:
Zagnieść miękkie, giętkie ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę podczas ugniatania. Ciasto owijamy folią i pozostawiamy na stole na pół godziny.
Krok 4:
W międzyczasie zajmijmy się farszem.
Krok 5:
Miałem twaróg w dużych płatkach, więc przetarłem go w blenderze.
Krok 6:
Wymieszaj twaróg z żółtkiem i cukrem.
Krok 7:
Z ciasta rozwałkuj kiełbasę, podziel na równe części.
Krok 8:
Rozwałkuj każdą część na okrągłą tortillę o grubości około 0,5 cm.
Krok 9:
Rozłóż nadzienie na środku.
Krok 10:
Podnieś krawędzie i ściśnij wokół wypełnienia.
Krok 11:
Rozłóż jagody na wierzchu, lekko wciskając je w twaróg.
Krok 12:
Układamy Kolędy na natłuszczonej blasze do pieczenia, możesz położyć pergamin.
Krok 13:
Piec w nagrzanym do 180 stopni. piekarnik do lekkiego rumienia. Schłodzić i podawać z herbatą lub mlekiem. Smacznego!
Dodatki do kolęd mogą być różne. Są to tłuczone ziemniaki, smażone grzyby i kasza jaglana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g