ciasto Czeremchowe na kefirze z kwaśną śmietaną i suszonymi śliwkami

nie klasyczny przepis, ale okazuje się bardzo smaczny! Jak dobre jest domowe ciasto? Oczywiście fakt, że gospodyni może wykorzystać całą swoją wyobraźnię i kreatywność. Podczas pieczenia ciasta w domu możesz dodawać składniki, zastępować niektóre składniki innymi, a w rezultacie uzyskać pyszne arcydzieło. Przygotujmy domowe ciasto czeremchowe, możesz w piekarniku lub powolnej kuchence, jak chcesz.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 74 % 39 g
259 kcal
IG: 13 / 5 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj krem. Weź śmietanę o zawartości co najmniej 20% tłuszczu, ważę ją i zostawiam na noc w lodówce w durszlaku. Możesz natychmiast wziąć tłustą lub wiejską śmietanę, ale doda kalorii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po prostu wymieszaj śmietanę z cukrem, pozostaw na 10 minut, aby rozpuścić cukier, a następnie włóż do lodówki do pożądanego momentu. Śmietana stanie się gorętsza, zgęstnieje w lodówce. / Możesz wziąć gęstą śmietanę i ubić cukier. puder. lub zamiast śmietany weź śmietanę, w tym śmietanę roślinną do ubijania 35% jest dobre "Shantipak"/.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Produkty do ciast.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie ciasta. Czeremcha musi zostać przesiana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajka do głębokiej miski, mieszając dodaj cukier, szczyptę soli, a następnie wlej kefir. Jeszcze raz wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj suchą czeremchę do powstałej mieszaniny w 2-3 dawkach. /W tym przepisie nie gotuje się na parze, ale kto jest przyzwyczajony, możesz gotować na parze z jej 90 ml wrzącego mleka, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Dalej na receptę/.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia do masy czeremchy w 3-4 dawkach, wymieszaj. /Jeśli używasz sody, dodaj ją po kefirze, nie gaśnij wcześniej, spowoduje to sfermentowany produkt mleczny/.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto jest płynne, jak niskotłuszczowa śmietana i wszystko w bąbelkach, to norma, nie powinno być grubsze niż tłusta śmietana. Jeśli czeremcha jest gotowana na parze, mąkę można lekko dodać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czuję się komfortowo, piecząc biszkopt w powolnej kuchence / Redmond/. Nasmaruj miskę spustową. olejem, lekko odkurzyć mąką i delikatnie wylać całe ciasto. Tryb pieczenia przez 1 godzinę i 50 minut. Jeśli pieczesz w piekarniku, t 180gr przez 20-30 minut, jeśli rozlejesz na 2 formy. Jeśli w jednej formie, to na 1h-1,10. Zamknij dno dzielonej formy pergaminem przed wyciekiem i nasmaruj olejem, w tym bokami. Weź formę d 17-24 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po sygnale multiu wyłącz, lekko otwórz pokrywkę i pozostaw w niej biszkopt do ostygnięcia. Nie będzie bujny, będzie porowaty i wilgotny. Pokrój na trzy ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj syrop do namaczania ciast. 60 g cukru zalać 60 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Dodaj 1 łyżeczkę do schłodzonego. l. likier lub koniak, wymieszaj i natychmiast namocz ciasta silikonową szczotką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Składanie ciasta. Dno dolnego ciasta cienko posmarować kremem i & quot; przykleić & quot; do szerokiego naczynia. Wygładź warstwę kremu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W jednej warstwie ułóż przygotowane suszone śliwki i przykryj cienką warstwą kremu. Połóż drugie ciasto na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj warstwą kremu i posyp posiekanymi orzechami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj trzecim ciastem i posmaruj go resztą kremu, w tym bokami. Zostawiamy na stole do impregnacji.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I przygotuj lukier. Wymieszaj 1st. l mleka, miękkie masło 50gr, 2st. L. wysokiej jakości proszek kakaowy, 5ST.l. cukier. puder. Gotuj na małym ogniu, pocierając silikonową szpatułką, aż będzie gładka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowy lukier wygląda jak płynna czekolada, pozwól mu trochę ostygnąć, ale szybko się zestala i natychmiast pokryje ciasto.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj według własnego uznania. Dopóki szkliwo jest płynne, można wykonać dowolne smugi. Pozostaw ciasto na 1 godzinę na stole / przykryj kopułą-pokrywką, taką jak do kuchenki mikrofalowej/. Następnie włóż do lodówki na noc do impregnacji.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowe ciasto jest delikatne, dobrze nasączone, nie mdłe. Ciasta czeremchy dobrze harmonizują ze śliwkami, orzechami i aromatem kawy.

biszkopty na ciasto czeremchowe przygotowywane są według różnych przepisów. Weź od jednego do sześciu jajek, albo po prostu wymieszaj lub ubij białko osobno, ale bez względu na to, jaki wybierzesz przepis, herbatniki czeremchy często nie będą bujne, porowate i wilgotne. Na zewnątrz może wydawać się gęsty, ale zawsze jest miękki i delikatny, dobrze nasycony zwykłą śmietaną na cukrze.
czeremchę należy przyjmować w stosunku 1: 1 ze zwykłą mąką, jest to możliwe mniej, ale nie więcej, w przeciwnym razie ciasto będzie gorzkie.
nawet mąka z czeremchy zawiera resztki nasion, dlatego zawsze należy ją przesiać, ponieważ jest to zwykła suszona Czeremcha, tylko bardzo drobno zmielona.
tradycyjnie Czeremcha syberyjska była zawsze gotowana na parze z wrzącym mlekiem, aby zmiękczyć Kości, teraz jest wiele przepisów, w których ten krok jest pomijany i wszystko jest w porządku, zmieniła się tylko technika mielenia.
oprócz doskonałych ciast, czeremcha jest używana jako nadzienie do ciast i ciast, bułek, bułek i ciast.
na Syberii czeremcha jest publicznie dostępna, ale w obfitości jest tylko dla tych, którzy sami zajmą się przygotowaniem. Ta praca jest żmudna i trudna, ponieważ jagoda jest mała, a drzewo jest wysokie, więc cena jest dość wysoka, chociaż każdy może kupić 1/2 szklanki na ciasto.
tam, gdzie nie rośnie, można kupić w sklepach internetowych. Ale zdecydowanie warto spróbować ugotować nasz przysmak !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal / 100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal / 100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Czeremcha - 27   kcal/100g

Podobne przepisy