Pikantny chleb dyniowy

bardzo aromatyczny i jasny chleb dyniowy z przyprawami. Istnieje wiele opcji chleba z dynią. Ten przepis na chleb przyprawowy. Doskonale komponują się z dynią i nadają niepowtarzalny smak i aromat. Orzechy włoskie dodają swojego dodatku i sprawiają, że smak chleba jest jeszcze bogatszy i bogatszy. Taki chleb można jeść nawet z herbatą.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 56 % 27 g
262 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię, upiecz w piekarniku do miękkości, puree w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Orzechy włoskie są drobno posiekane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko solą i cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj puree z dyni, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekane orzechy, skórkę z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mąkę zmieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami do powstałej masy. Zagnieść jednorodne ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę naoliwionym pergaminem, wlej ciasto, wyrównaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik około 50 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką. Jeśli jest suchy, chleb jest gotowy. Wyjmij go z formy, pozwól mu całkowicie ostygnąć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy