Pikantny chleb dyniowy
skład / składniki
9
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Obierz dynię, upiecz w piekarniku do miękkości, puree w blenderze.
Krok 3:
Orzechy włoskie są drobno posiekane.
Krok 4:
Ubij jajko solą i cukrem.
Krok 5:
Dodaj puree z dyni, wymieszaj.
Krok 6:
Wlej olej roślinny.
Krok 7:
Dodaj posiekane orzechy, skórkę z cytryny.
Krok 8:
Wlej mąkę zmieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami do powstałej masy. Zagnieść jednorodne ciasto.
Krok 9:
Przykryj formę naoliwionym pergaminem, wlej ciasto, wyrównaj.
Krok 10:
Piec w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik około 50 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką. Jeśli jest suchy, chleb jest gotowy. Wyjmij go z formy, pozwól mu całkowicie ostygnąć i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g