kiełbaski w cieście drożdżowym z serem

apetyczny, sycący, aromatyczny! To ciasto stanie się ulubionym! Kiełbaski w cieście drożdżowym z serem to ulubione wypieki wielu, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ten przepis oferuje gotowanie nie tylko ciastek z kiełbaskami, ale także stworzenie małego kulinarnego arcydzieła o aromacie i nastroju Włoch. A Włosi dużo wiedzą o pysznym jedzeniu! Bazylia, sos pomidorowy, ser, kiełbaski, miękkie ciasto... Wszystko razem jest niesamowicie harmonijne i apetyczne!
NusjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 35 % 16 g
węglowodany 41 % 19 g
268 kcal
IG: 5 / 5 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

przygotujemy danie w dwóch etapach: najpierw ciasto, a następnie bezpośrednio pieczenie. Aby przygotować takie ciasta, możesz wziąć gotowe ciasto, ale smaczniejsze będzie własnoręcznie przygotowane - bujne, miękkie, przewiewne.

Etap 1. Wymieszaj i ugniataj.

aby przygotować ciasto, podgrzej 100 ml mleka do 38-40 (nie więcej!) stopni Celsjusza i wlewamy do miski. Włóż jedną trzecią granulowanego cukru do mleka, mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Wlej drożdże i ponownie zamieszaj. Pozostaw mieszaninę na ciepło przez 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni mieszanki powinna pojawić się piana.

rozbij jajko w osobnej misce, wlej do niego pozostały cukier i sól. Ubij mieszaninę widelcem. Wlej resztki mleka, które powinno być ciepłe (również nie więcej niż 38-40 stopni), mieszaninę drożdży, a także dodaj masło o temperaturze pokojowej. Wszystko dobrze wymieszaj.

przesiej mąkę i dodaj ją częściami do pozostałych składników, zagniatając ciasto. Ugniataj, aż będzie gładki i gładki. Powinien przestać przyklejać się do dłoni, stać się przyjemny i miękki w dotyku. Z gotowego ciasta formujemy kulę, kładziemy ją na dnie głębokiego pojemnika, przykrywamy ręcznikiem. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20-30 minut, na które "pasuje".

Etap 2. Formujemy i pieczemy.

włącz piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Przykryj dużą blachę do pieczenia warstwą papieru do pieczenia.

przygotowujemy nadzienie, dla którego trzy na tarce twardy ser, przenosimy go do osobnej miski. Dodaj sos pomidorowy do innej miski. Liście bazylii, umyj, osusz serwetkami, a także włóż do osobnej małej miski. Czyścimy kiełbaski.

dopasowujemy ciasto do powierzchni roboczej, lekko ugniatamy, a następnie zwijamy w warstwę. Dla wygody ciasto można podzielić na pół. W ten sposób z każdej warstwy powinno być dziesięć pasków 2x15 cm. Paski ciasta smarujemy sosem pomidorowym, na każdym kładziemy 1-2 liście bazylii (możesz więcej - do smaku). Następnie na paski rozprowadzamy starty twardy ser, który posypujemy niewielką ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

umieść obraną kiełbasę na każdym pasku ciasta, obróć ciasto rolką wokół kiełbasy. Półfabrykaty umieszczamy na przygotowanej blasze do pieczenia. Gdy wszystkie zostaną uformowane, włóż blachę do pieczenia do piekarnika, który miał czas na nagrzanie na 15 minut. Czas pieczenia może być nieco dłuższy lub nieco krótszy w zależności od rodzaju piekarnika i innych czynników (grubość ciasta itp.). Upewnij się, że wypieki się nie spalą. Powinien stać się pięknym złotym kolorem.

podawaj wypieki najlepiej na gorąco!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski "ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy