skład / składniki
metoda gotowania
przygotujemy danie w dwóch etapach: najpierw ciasto, a następnie bezpośrednio pieczenie. Aby przygotować takie ciasta, możesz wziąć gotowe ciasto, ale smaczniejsze będzie własnoręcznie przygotowane - bujne, miękkie, przewiewne.
Etap 1. Wymieszaj i ugniataj.
aby przygotować ciasto, podgrzej 100 ml mleka do 38-40 (nie więcej!) stopni Celsjusza i wlewamy do miski. Włóż jedną trzecią granulowanego cukru do mleka, mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Wlej drożdże i ponownie zamieszaj. Pozostaw mieszaninę na ciepło przez 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni mieszanki powinna pojawić się piana.
rozbij jajko w osobnej misce, wlej do niego pozostały cukier i sól. Ubij mieszaninę widelcem. Wlej resztki mleka, które powinno być ciepłe (również nie więcej niż 38-40 stopni), mieszaninę drożdży, a także dodaj masło o temperaturze pokojowej. Wszystko dobrze wymieszaj.
przesiej mąkę i dodaj ją częściami do pozostałych składników, zagniatając ciasto. Ugniataj, aż będzie gładki i gładki. Powinien przestać przyklejać się do dłoni, stać się przyjemny i miękki w dotyku. Z gotowego ciasta formujemy kulę, kładziemy ją na dnie głębokiego pojemnika, przykrywamy ręcznikiem. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20-30 minut, na które "pasuje".
Etap 2. Formujemy i pieczemy.
włącz piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Przykryj dużą blachę do pieczenia warstwą papieru do pieczenia.
przygotowujemy nadzienie, dla którego trzy na tarce twardy ser, przenosimy go do osobnej miski. Dodaj sos pomidorowy do innej miski. Liście bazylii, umyj, osusz serwetkami, a także włóż do osobnej małej miski. Czyścimy kiełbaski.
dopasowujemy ciasto do powierzchni roboczej, lekko ugniatamy, a następnie zwijamy w warstwę. Dla wygody ciasto można podzielić na pół. W ten sposób z każdej warstwy powinno być dziesięć pasków 2x15 cm. Paski ciasta smarujemy sosem pomidorowym, na każdym kładziemy 1-2 liście bazylii (możesz więcej - do smaku). Następnie na paski rozprowadzamy starty twardy ser, który posypujemy niewielką ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
umieść obraną kiełbasę na każdym pasku ciasta, obróć ciasto rolką wokół kiełbasy. Półfabrykaty umieszczamy na przygotowanej blasze do pieczenia. Gdy wszystkie zostaną uformowane, włóż blachę do pieczenia do piekarnika, który miał czas na nagrzanie na 15 minut. Czas pieczenia może być nieco dłuższy lub nieco krótszy w zależności od rodzaju piekarnika i innych czynników (grubość ciasta itp.). Upewnij się, że wypieki się nie spalą. Powinien stać się pięknym złotym kolorem.
podawaj wypieki najlepiej na gorąco!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski "ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g