leniwe ciasto z dżemem i mrożonymi jagodami

Wspaniały aromatyczny deser z pysznym nadzieniem do herbaty! Słodkie ciasto, które doceni każda gospodyni domowa za szybkość i łatwość przygotowania!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 66 % 44 g
355 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto na nasze ciasto i pokrój w kostkę 250 gr. margaryny, którą wkładamy do miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 350 gr. przesianej przez sito mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1 herbatę.l. cukier waniliowy i szczypta soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 100 gr. Sahara.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 1 herbatę.L. soda, którą gasimy sokiem z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki rękami w misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadź nasze ciasto do stanu puszystego miękiszu, aby margaryna była dobrze zmielona i wymieszana z mąką. Włącz piekarnik na 200 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie i włóż 3 stół do miski.L. dżem malinowy, 3 stół.l jabłka, 0,5 szklanki świeżo mrożonych jagód, gruszki pokrojonej w kostkę, 1 łyżka. l. skrobia i dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż większość ciasta równomiernie w formie, ugniataj i umieść nasze nadzienie na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj nadzienie warstwą ciasta, wyrównaj je i wyślij do pieczenia przez 30 minut w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 30 minutach wyłącz piekarnik i daj ciasto, którego gotowość określamy na podstawie złocistości Skórki, odstaw w nim na kolejne 5-7 minut i usuń formę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umiarkowanie słodkie i aromatyczne ciasto jest gotowe do spożycia!

pyszne leniwe ciasto na deser na herbatę w 10 minut, które gotujesz i jesz przynajmniej codziennie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy