babeczka kokosowa z ananasem i suszoną żurawiną
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Zmiel jajka z cukrem, aż będą gładkie.
Krok 3:
Wlej stopione masło i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj płatki kokosowe i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 5:
W porcjach wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia.
Krok 6:
Powinno zrobić miękkie, plastikowe ciasto.
Krok 7:
Farsz. Ananasy wyjąć z syropu i pokroić na kawałki. Suszoną żurawinę umyć i osuszyć.
Krok 8:
W silikonowym naczyniu do pieczenia ułóż połowę ciasta.
Krok 9:
Rozłóż ananasy i żurawinę na wierzchu.
Krok 10:
Przykryj pozostałym ciastem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Gotowe ciasto lekko schłodzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g