skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Oczywiście ze świeżej i młodej kapusty uzyskasz smaczniejsze, delikatniejsze i bardziej soczyste kotlety. A metoda gotowania - w piekarniku pozwoli również zachować maksimum witamin w tym warzywie. Usuwamy górne suche i brudne liście kapusty, wycinamy łodygę, kroimy kapustę na małe kawałki i siekamy blenderem, możesz po prostu drobno posiekać nożem.
Krok 2:
Wraz z kapustą musisz posiekać główkę cebuli. Jeśli kapusta nie jest bardzo młoda i świeża, można ją wstępnie ugotować lub ugasić przed gotowaniem mięsa mielonego na kotlety, kapusta w kotletach będzie bardziej miękka i delikatna.
Krok 3:
Włóż mieloną kapustę do głębokiej miski, dodaj sól do smaku. Dokładnie wymieszaj masę kapusty, lepiej to zrobić rękami, aby wypuściła sok. Jeśli jest za dużo soku, lepiej go spuścić. Mielona kapusta powinna być umiarkowanie wilgotna.
Krok 4:
Wbij jajko kurze do miski z kapustą, dodaj przyprawy do smaku: czarny mielony pieprz i dowolną przyprawę do woli. Dobrze zagnieść mieloną kapustę.
Krok 5:
Formujemy kotlety z mielonej kapusty mokrymi rękami. Wlej trochę mąki pszennej do talerza. Zwijamy w nim kotlety ze wszystkich stron. Masło rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, pozwól mu trochę ostygnąć, wlej do naczynia do pieczenia. Kładziemy kotlety na oleju, pozostawiając przestrzeń między nimi, ponieważ po obróbce cieplnej nieznacznie zwiększą swoją objętość.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż formę z kotletami do piekarnika i piecz je przez 20 minut. Następnie wyjmujemy kotlety, odwracamy i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Krok 7:
Aby uzyskać nie tylko złotą skórkę, ale także chrupiącą Na zewnątrz, można je posmarować ubitym białkiem jaja kurzego pod koniec pieczenia i pozostawić do zrumienienia.
Krok 8:
Podawaj kotlety do stołu. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g