delikatne bułeczki cynamonowe Hokkaido

bułeczki są słodkie jak miód i puszyste jak puch! Pyszne domowe wypieki wykonane z ciasta parzonego na mleku przy użyciu techniki Tang-Jeong!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 71 % 44 g
292 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i podgrzewamy mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby aktywować drożdże, dodaj do 150 ml. podgrzane mleko 2 łyżki. l. cukier, 7 gr. suche drożdże i wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 100 ml do rondla. ciepłe mleko, dodaj 20 gr. dobrze mieszamy mąkę, po czym kładziemy ją na gorącym piecu i doprowadzamy do konsystencji budyniu przez 5-7 minut, wyłączamy piec, usuwamy i schładzamy bazę budyniową Tang Zhong.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej aktywowane drożdże do miski, rozbij 1 jajko kurze, dodaj 2 łyżki. masło i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj schłodzoną bazę budyniową Tang-Zhong i mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej części mąki do miski i dodaj szczyptę soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto i wymieszać łyżką, a następnie dodać 100 gramów pozostawionych do ugniatania. mąki i nadal ugniatamy rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej trochę mąki na stół i zacznij dobrze zagniatać ciasto, aby upiec porowate bułki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powstałe ciasto o miękkiej konsystencji należy postawić na proofingu i rozprowadzić w odpowiednim pojemniku, nasmarowanym wewnątrz olejem roślinnym na 1,5 godziny, przykryć ręcznikiem i usunąć w ciepłe miejsce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż gotowe puszyste ciasto na stole, który wcześniej posypujemy mąką, ugniatamy i robimy z niego bułkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój rolkę na 8 identycznych części i wałkiem do ciasta rozwałkuj każdą część ciasta na podłużne ciasto. Wymieszaj cynamon z cukrem do nadzienia bułek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj każdą tortillę masłem i posyp równą warstwą cukru cynamonowego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obróć krawędzie każdego ciasta do wewnątrz i mocno zawiń wałkiem do ciasta. Bułki układamy szwem w dół na blasze wyłożonej pergaminem i pokrywamy ręcznikiem przez 1 godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj każdą bułkę połamaną w misce i wymieszaj do uzyskania gładkości jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Odstawiamy bułki w wyłączonym piekarniku na kolejne 5 minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy im ostygnąć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Okazało się, że bardzo bujne, piękne i najdelikatniejsze bułeczki mleczne "Hokkaido"!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Życzę wszystkim smacznego!

delikatne i bujne domowe bułeczki, sukces jest w 100% przygotowywany elementarnie bez żadnych problemów, dzieci będą prosić w kółko!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy