skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty i podgrzewamy mleko.
Krok 2:
Aby aktywować drożdże, dodaj do 150 ml. podgrzane mleko 2 łyżki. l. cukier, 7 gr. suche drożdże i wymieszać.
Krok 3:
Wlej 100 ml do rondla. ciepłe mleko, dodaj 20 gr. dobrze mieszamy mąkę, po czym kładziemy ją na gorącym piecu i doprowadzamy do konsystencji budyniu przez 5-7 minut, wyłączamy piec, usuwamy i schładzamy bazę budyniową Tang Zhong.
Krok 4:
Wlej aktywowane drożdże do miski, rozbij 1 jajko kurze, dodaj 2 łyżki. masło i wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj schłodzoną bazę budyniową Tang-Zhong i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Przesiej części mąki do miski i dodaj szczyptę soli.
Krok 7:
Zagnieść ciasto i wymieszać łyżką, a następnie dodać 100 gramów pozostawionych do ugniatania. mąki i nadal ugniatamy rękami.
Krok 8:
Wlej trochę mąki na stół i zacznij dobrze zagniatać ciasto, aby upiec porowate bułki.
Krok 9:
Powstałe ciasto o miękkiej konsystencji należy postawić na proofingu i rozprowadzić w odpowiednim pojemniku, nasmarowanym wewnątrz olejem roślinnym na 1,5 godziny, przykryć ręcznikiem i usunąć w ciepłe miejsce.
Krok 10:
Rozłóż gotowe puszyste ciasto na stole, który wcześniej posypujemy mąką, ugniatamy i robimy z niego bułkę.
Krok 11:
Pokrój rolkę na 8 identycznych części i wałkiem do ciasta rozwałkuj każdą część ciasta na podłużne ciasto. Wymieszaj cynamon z cukrem do nadzienia bułek.
Krok 12:
Posmaruj każdą tortillę masłem i posyp równą warstwą cukru cynamonowego.
Krok 13:
Obróć krawędzie każdego ciasta do wewnątrz i mocno zawiń wałkiem do ciasta. Bułki układamy szwem w dół na blasze wyłożonej pergaminem i pokrywamy ręcznikiem przez 1 godzinę.
Krok 14:
Posmaruj każdą bułkę połamaną w misce i wymieszaj do uzyskania gładkości jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Odstawiamy bułki w wyłączonym piekarniku na kolejne 5 minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy im ostygnąć.
Krok 15:
Okazało się, że bardzo bujne, piękne i najdelikatniejsze bułeczki mleczne "Hokkaido"!
Krok 16:
Życzę wszystkim smacznego!
delikatne i bujne domowe bułeczki, sukces jest w 100% przygotowywany elementarnie bez żadnych problemów, dzieci będą prosić w kółko!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g