ciasto agrestowo-śmietankowe

letnie aromatyczne ciasto na rodzinne przyjęcie herbaciane. Długoletni przepis na jedno z ulubionych ciast. Kruche ciasto kruche z nutą cytryny świetnie komponuje się z kwaśnym agrestem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 67 % 34 g
260 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Ciasto. Przesiej mąkę, dodaj cukier, schłodzone posiekane masło i mieszaj, aż będzie kruche. Wbij jajka pojedynczo, dodaj startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, zwinąć w kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

2. Ciasto rozwałkować w okrąg i ułożyć w wysmarowanej masłem formie (dł. 26-28 cm) z niskimi bokami tak, aby zakrywało dno i boki. Odetnij nadmiar ciasta wystający na zewnątrz nożem. Wykonuj częste nakłucia widelcem na całej powierzchni ciasta. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 °C na 15 minut.

3. Nadzienie. Umyj jagody, usuń łodygi. Gotuj razem z cukrem przez około 7 minut.

4. Zalewanie. Przetrzyj połowę jagód agrestu wraz z syropem przez sito. Ubij jajka ze śmietaną mikserem, dodaj puree z agrestu i wymieszaj.

5. Pozostałe jagody włożyć do formy z ciastem wraz z syropem, zalać mieszanką jajeczną.

6. Wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.

7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 15 minut. Następnie ułóż ciasto na półmisku i pokrój na porcje. Udekoruj miętą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy