skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto. Przesiej mąkę, dodaj cukier, schłodzone posiekane masło i mieszaj, aż będzie kruche. Wbij jajka pojedynczo, dodaj startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, zwinąć w kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
2. Ciasto rozwałkować w okrąg i ułożyć w wysmarowanej masłem formie (dł. 26-28 cm) z niskimi bokami tak, aby zakrywało dno i boki. Odetnij nadmiar ciasta wystający na zewnątrz nożem. Wykonuj częste nakłucia widelcem na całej powierzchni ciasta. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 °C na 15 minut.
3. Nadzienie. Umyj jagody, usuń łodygi. Gotuj razem z cukrem przez około 7 minut.
4. Zalewanie. Przetrzyj połowę jagód agrestu wraz z syropem przez sito. Ubij jajka ze śmietaną mikserem, dodaj puree z agrestu i wymieszaj.
5. Pozostałe jagody włożyć do formy z ciastem wraz z syropem, zalać mieszanką jajeczną.
6. Wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.
7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 15 minut. Następnie ułóż ciasto na półmisku i pokrój na porcje. Udekoruj miętą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g