skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy pyszne miękkie ciasteczka twarogowe na deser na herbatę.
Krok 2:
Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj 1 herbatę.l. ciasto w proszku do pieczenia, szczypta soli i wymieszać. Następnie dodaj 250 gramów do mąki. masło i bezpośrednio w mące drobno pokroić nożem.
Krok 3:
Dodaj 250 gr. do miski. twaróg.
Krok 4:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 5:
Dodaj żółtka z dwóch jajek do miski.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj ciasto rękami i zbierz je w Kolobok, który wkładamy do torby, wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 7:
Rozbij jedno jajko do miski, ubij je dobrze, aż będzie gładkie i wyjmij ciasto z lodówki.
Krok 8:
Posyp stół odrobiną mąki, ugniataj i rozwałkuj ciasto, a następnie posmaruj powstałe ciasto jajkiem.
Krok 9:
Ponownie posmaruj ciasto jajkiem i włóż do lodówki na 15 minut, wkładając do torby.
Krok 10:
Przygotuj lukier na ciasteczka i podgrzej 40 gr. masła.
Krok 11:
Dodaj 1 herbatę do masła. cukier waniliowy, 3 łyżki. cukier puder i 1 łyżka.woda.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 13:
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozłóż je na stole i rozwałkuj na ciasto o grubości 2 cm.
Krok 14:
Włącz piekarnik na 200 gr. i pokrój ciasteczka foremką.
Krok 15:
Rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj ubitym jajkiem, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Krok 16:
Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika natychmiast posmaruj je lukrem.
Krok 17:
Pyszne miękkie ciasteczka twarogowe układamy na talerzu i przystępujemy do picia herbaty. Smacznego dla wszystkich!
domowe ciastka twarogowe, które rozpływają się w ustach, pieczenie jest dziecinnie proste z najtańszych składników!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g