Miękkie zwiewne ciasteczka twarogowe

świetny i łatwy do zrobienia deser na herbatę! Pyszne domowe wypieki na herbatę! Miękkie ciasteczka z twarogu na deser dla dzieci, nie jedli tego!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 47 % 28 g
węglowodany 38 % 23 g
363 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy pyszne miękkie ciasteczka twarogowe na deser na herbatę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj 1 herbatę.l. ciasto w proszku do pieczenia, szczypta soli i wymieszać. Następnie dodaj 250 gramów do mąki. masło i bezpośrednio w mące drobno pokroić nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 250 gr. do miski. twaróg.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel żółtka od białek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj żółtka z dwóch jajek do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj ciasto rękami i zbierz je w Kolobok, który wkładamy do torby, wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij jedno jajko do miski, ubij je dobrze, aż będzie gładkie i wyjmij ciasto z lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp stół odrobiną mąki, ugniataj i rozwałkuj ciasto, a następnie posmaruj powstałe ciasto jajkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie posmaruj ciasto jajkiem i włóż do lodówki na 15 minut, wkładając do torby.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj lukier na ciasteczka i podgrzej 40 gr. masła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj 1 herbatę do masła. cukier waniliowy, 3 łyżki. cukier puder i 1 łyżka.woda.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po wyjęciu ciasta z lodówki rozłóż je na stole i rozwałkuj na ciasto o grubości 2 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włącz piekarnik na 200 gr. i pokrój ciasteczka foremką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj ubitym jajkiem, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika natychmiast posmaruj je lukrem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pyszne miękkie ciasteczka twarogowe układamy na talerzu i przystępujemy do picia herbaty. Smacznego dla wszystkich!

domowe ciastka twarogowe, które rozpływają się w ustach, pieczenie jest dziecinnie proste z najtańszych składników!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy