ciasto żurawinowe z jabłkami i bezą

robienie tego ciasta to prawdziwa przyjemność. Długo patrzyłem na piękne ciasta pod bujną czapką bezy. W końcu postanowiłem poeksperymentować i wymyślić coś własnego. Połączenie pieczonych jabłek z żurawiną bardzo mi się podobało. A chrupiące kruche ciasto i delikatna beza dodają temu ciastu lekkości i wyrafinowania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 60 % 29 g
271 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmielić żółtka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do miękkie masło i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż powstałe ciasto na dnie i bokach naczynia do pieczenia (moja średnica formy wynosi 20 cm), wykonując wysokie boki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż pergamin na ciasto i wlej ładunek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, usuń ładunek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Farsz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Beza.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzone białka ubić mikserem, stopniowo dodając cukier, w puszystą, stabilną pianę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż cienką warstwę jabłek na ciepłym cieście, rozłóż trochę puree żurawinowego na wierzchu. Powtarzaj warstwy, aż składniki się wyczerpią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż ciasto z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze około 20 minut, aż beza się zrumieni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy