skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
Zmielić żółtka z cukrem.
Krok 3:
Dodaj do miękkie masło i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj mąkę.
Krok 5:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Krok 6:
Rozłóż powstałe ciasto na dnie i bokach naczynia do pieczenia (moja średnica formy wynosi 20 cm), wykonując wysokie boki.
Krok 7:
Wyłóż pergamin na ciasto i wlej ładunek.
Krok 8:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, usuń ładunek.
Krok 9:
Farsz.
Krok 10:
Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 11:
Beza.
Krok 12:
Schłodzone białka ubić mikserem, stopniowo dodając cukier, w puszystą, stabilną pianę.
Krok 13:
Połóż cienką warstwę jabłek na ciepłym cieście, rozłóż trochę puree żurawinowego na wierzchu. Powtarzaj warstwy, aż składniki się wyczerpią.
Krok 14:
Włóż ciasto z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze około 20 minut, aż beza się zrumieni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g