falafel z soczewicy

ten przepis na Falafel pozwoli Ci zaoszczędzić czas! Falafel z soczewicy to wspaniała alternatywa dla klasycznego falafelu z ciecierzycy. Fakt, że soczewicę (w przeciwieństwie do ciecierzycy) należy moczyć w wodzie tylko przez godzinę, znacznie oszczędza czas na przygotowanie gotowego dania. Ponadto w tym przepisie Falafel nie jest smażony w głębokim tłuszczu, ale pieczony w piekarniku, co jest znacznie zdrowsze dla zdrowia i sylwetki.
AnnageAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 63 % 10 g
78 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Umyj jądra czerwonej soczewicy kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie namocz ziarna przez około godzinę w czystej, chłodnej wodzie, aby były bardziej miękkie. Zalej również nasiona lnu czystą wodą, aby trochę puchły.

2. Obierz czosnek, zdemontuj na zęby i spłucz. Pietruszkę i kolendrę również spłukać wodą i osuszyć, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie odetnij szorstkie sadzonki i pokrój liście.

3. Wrzuć ziarna soczewicy do durszlaka i odcedź. Zrób też z nasionami lnu-spuść wodę i wysusz je.

4. Przenieś soczewicę i nasiona lnu do miski blendera lub robota kuchennego. Dodaj zioła, ząbki czosnku, SOS tahini, paprykę i ostrą mieloną paprykę. Zamknij miskę blendera pokrywką i zmiel wszystko na gładką masę. Dopraw solą do smaku i kontynuuj ubijanie mieszanki, aż stanie się puree. Rezultatem powinna być wilgotna masa soczewicy. Dodaj do niego trochę mąki. I ponownie wymieszaj wszystko za pomocą blendera.

5. Włóż mieszaninę soczewicy do lodówki na pół godziny, aby zaparzyła się i stała się bardziej jednorodna.

6. W międzyczasie włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

7. Po pół godzinie wyjmij masę soczewicy z lodówki i mokrymi rękami zwiń z niej kulki wielkości piłki do ping-ponga.

8. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej uformowane kulki z soczewicy. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aż kulki soczewicy pokryją się apetyczną złotą skórką.

podawaj gotowe falafele z czerwonej soczewicy na gorąco wraz z warzywami, świeżymi ziołami i pastą sezamową tahini.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal / 100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy