skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj jądra czerwonej soczewicy kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie namocz ziarna przez około godzinę w czystej, chłodnej wodzie, aby były bardziej miękkie. Zalej również nasiona lnu czystą wodą, aby trochę puchły.
2. Obierz czosnek, zdemontuj na zęby i spłucz. Pietruszkę i kolendrę również spłukać wodą i osuszyć, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie odetnij szorstkie sadzonki i pokrój liście.
3. Wrzuć ziarna soczewicy do durszlaka i odcedź. Zrób też z nasionami lnu-spuść wodę i wysusz je.
4. Przenieś soczewicę i nasiona lnu do miski blendera lub robota kuchennego. Dodaj zioła, ząbki czosnku, SOS tahini, paprykę i ostrą mieloną paprykę. Zamknij miskę blendera pokrywką i zmiel wszystko na gładką masę. Dopraw solą do smaku i kontynuuj ubijanie mieszanki, aż stanie się puree. Rezultatem powinna być wilgotna masa soczewicy. Dodaj do niego trochę mąki. I ponownie wymieszaj wszystko za pomocą blendera.
5. Włóż mieszaninę soczewicy do lodówki na pół godziny, aby zaparzyła się i stała się bardziej jednorodna.
6. W międzyczasie włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
7. Po pół godzinie wyjmij masę soczewicy z lodówki i mokrymi rękami zwiń z niej kulki wielkości piłki do ping-ponga.
8. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej uformowane kulki z soczewicy. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aż kulki soczewicy pokryją się apetyczną złotą skórką.
podawaj gotowe falafele z czerwonej soczewicy na gorąco wraz z warzywami, świeżymi ziołami i pastą sezamową tahini.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal / 100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Tahini - 595 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g