skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim musisz włączyć piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
2. Filety z mintaja dobrze spłukać pod wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić na pół lub na porcje, w zależności od wielkości filetów rybnych. Z podanej ilości składników uzyskuje się 6 porcji.
3. Obierz ziemniaki i umyj. Pokrój ziemniaki na wystarczająco cienkie talerze, aby miały czas na gotowanie w czasie pieczenia fileta z mintaja.
4. Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku.
5. Przygotuj 6 arkuszy folii do pieczenia. Połóż warstwę pokrojonych ziemniaków i szparagów na arkuszu folii. Sól i dopraw warzywa zmielonym czarnym pieprzem. Następnie skrop warzywa oliwą z oliwek. Połóż filety z mintaja na warzywach. Dopraw go również solą, pieprzem i przyprawami do ryb (gotowe można kupić w sklepie). Filety rybne skropić również oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny.
6. Zawiń folię z rybami i ziemniakami w Rodzaj torby lub "węzła", mocno ściskając krawędzie, aby powietrze nie dostało się i nie wyciekło olej i sok, który powstaje podczas pieczenia. Zrób to samo z każdym arkuszem folii i każdym kawałkiem mintaja. W sumie powinno być 6 "guzków", równych filetom rybnym i warzywom.
7. Połóż" guzki " folii na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez pół godziny.
po upływie określonego czasu wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i rozwiń" guzki " z folii. Przenieś filety z mintaja, ziemniaki i szparagi na porcjowane talerze. Udekoruj gotowe danie zieloną cebulą i plasterkami cytryny i podawaj natychmiast.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Szparagi - 20 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g