mintaj z ziemniakami w folii

zdrowa soczysta ryba dla twojej diety! Mintaj z ziemniakami w folii to danie dla tych, którzy wolą jeść prawidłowo, są na diecie lub podążają za swoją figurą. Sposób, w jaki ryba jest pieczona w folii, pomaga zachować wszystkie jej właściwości odżywcze i smakowe. Rzeczywiście, w tym przypadku mintaj jest przygotowywany we własnym soku, nasycony aromatami przypraw i warzyw.
Anastasiya╬Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 24 % 4 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przede wszystkim musisz włączyć piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

2. Filety z mintaja dobrze spłukać pod wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić na pół lub na porcje, w zależności od wielkości filetów rybnych. Z podanej ilości składników uzyskuje się 6 porcji.

3. Obierz ziemniaki i umyj. Pokrój ziemniaki na wystarczająco cienkie talerze, aby miały czas na gotowanie w czasie pieczenia fileta z mintaja.

4. Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku.

5. Przygotuj 6 arkuszy folii do pieczenia. Połóż warstwę pokrojonych ziemniaków i szparagów na arkuszu folii. Sól i dopraw warzywa zmielonym czarnym pieprzem. Następnie skrop warzywa oliwą z oliwek. Połóż filety z mintaja na warzywach. Dopraw go również solą, pieprzem i przyprawami do ryb (gotowe można kupić w sklepie). Filety rybne skropić również oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny.

6. Zawiń folię z rybami i ziemniakami w Rodzaj torby lub "węzła", mocno ściskając krawędzie, aby powietrze nie dostało się i nie wyciekło olej i sok, który powstaje podczas pieczenia. Zrób to samo z każdym arkuszem folii i każdym kawałkiem mintaja. W sumie powinno być 6 "guzków", równych filetom rybnym i warzywom.

7. Połóż" guzki " folii na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez pół godziny.

po upływie określonego czasu wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i rozwiń" guzki " z folii. Przenieś filety z mintaja, ziemniaki i szparagi na porcjowane talerze. Udekoruj gotowe danie zieloną cebulą i plasterkami cytryny i podawaj natychmiast.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Szparagi - 20   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy