babeczka marchewkowo-pomarańczowa z żurawiną

pieczenie herbaty dla całej rodziny - z pewnością docenią ją zarówno bliscy, jak i goście. Ciasto można podawać ze śmietaną, polewając skondensowanym mlekiem lub posypując cukrem pudrem.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 70 % 35 g
240 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Obierz marchewki i zetrzyj na drobnej tarce. Usuń skórkę z pomarańczy i cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej jajka do miski, dodaj cukier i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej kefir o temperaturze pokojowej, wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Porcjami wprowadź mąkę i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej zmiękczone masło przed ostatnią częścią mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wprowadź proszek do pieczenia ciasta, cynamon i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko mikserem, aby nie było grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do gotowej mieszanki dodaję startą marchewkę i żurawinę, aby marchew i żurawina były równomiernie rozłożone na cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę pergaminem, rozłóż ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyrównuję, na wierzch układam trochę żurawiny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45-50 minut do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sprawdzam gotowość ciasta drewnianym szpikulcem lub wykałaczką. Pozwalam babeczce trochę ostygnąć, wyjmuję z formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać syropem lub miodem, wszystko zależy od gustu. Kroję na porcje i podaję do herbaty. Miłego picia herbaty!!!

babeczka jest prosta, okazuje się wilgotna, delikatna i bardzo smaczna. Babeczka marchewkowa na zimno jest jeszcze smaczniejsza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy