mintaj z cebulą i ziemniakami

Prosty i łatwy przepis na rodzinny obiad! Mintaj z cebulą i ziemniakami to danie z prostych składników, które nie uderzy w rodzinny budżet. Sztuczka gotowania ryb z ziemniakami zgodnie z tym przepisem w różnych czasach pieczenia. W tym przypadku ziemniaki uzyskuje się z apetyczną pachnącą skórką, a ryba zachowuje swoją soczystość.
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 46 % 11 g
120 kcal
IG: 73 / 0 / 27

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1.Włącz piekarnik, aby podgrzać o 180 - 200 stopni Celsjusza.

2. Jeśli używany jest mrożony filet z mintaja, należy go najpierw wyjąć z zamrażarki i rozmrozić. Następnie dokładnie umyj rybę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na pół. Sól i pieprz filety rybne.

3. Następnie przygotuj wszystkie niezbędne warzywa. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plastry o grubości około 3-5 mm.cebulę obrać z łuski, opłukać i pokroić w cienkie krążki.

umyj natkę pietruszki pod wodą, odetnij szorstkie sadzonki, resztę drobno posiekaj.
obierz ząbek czosnku i posiekaj go specjalną prasą lub zetrzyj na drobnej tarce.

4. W małej misce wymieszaj posiekaną natkę pietruszki i posiekany czosnek. Dodaj tam bułkę tartą lub bułkę tartą i dobrze wymieszaj.

5. Nasmaruj głęboką blachę do pieczenia lub odpowiednie naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i włóż do niej pokrojone ziemniaki i cebulę w krążki warstwami lub zmieszane. Dopraw warzywa solą do smaku i lekko skrop oliwą z oliwek. Następnie posyp ziemniaki i cebulę połową mieszanki bułki tartej, czosnku i ziół. Umieść blachę do pieczenia z warzywami w rozgrzanym piekarniku do pieczenia przez 20 minut.

ponieważ mintaj gotuje się dość szybko, a gotowanie ziemniaków zajmuje trochę więcej czasu, lepiej przygotować to danie w dwóch etapach.

6. Po upływie określonego czasu wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika i połóż filet z mintaja na warzywach. Posyp rybę pozostałą mieszanką bułki tartej i ponownie skrop oliwą z oliwek. Włóż naczynie do piekarnika do pieczenia przez 15-20 minut. W tym czasie zarówno ziemniaki, jak i ryby będą w pełni gotowe.

podawaj gotowe danie na gorąco. W razie potrzeby możesz ozdobić posiekaną natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy