skład / składniki
metoda gotowania
1.Włącz piekarnik, aby podgrzać o 180 - 200 stopni Celsjusza.
2. Jeśli używany jest mrożony filet z mintaja, należy go najpierw wyjąć z zamrażarki i rozmrozić. Następnie dokładnie umyj rybę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na pół. Sól i pieprz filety rybne.
3. Następnie przygotuj wszystkie niezbędne warzywa. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plastry o grubości około 3-5 mm.cebulę obrać z łuski, opłukać i pokroić w cienkie krążki.
umyj natkę pietruszki pod wodą, odetnij szorstkie sadzonki, resztę drobno posiekaj.
obierz ząbek czosnku i posiekaj go specjalną prasą lub zetrzyj na drobnej tarce.
4. W małej misce wymieszaj posiekaną natkę pietruszki i posiekany czosnek. Dodaj tam bułkę tartą lub bułkę tartą i dobrze wymieszaj.
5. Nasmaruj głęboką blachę do pieczenia lub odpowiednie naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i włóż do niej pokrojone ziemniaki i cebulę w krążki warstwami lub zmieszane. Dopraw warzywa solą do smaku i lekko skrop oliwą z oliwek. Następnie posyp ziemniaki i cebulę połową mieszanki bułki tartej, czosnku i ziół. Umieść blachę do pieczenia z warzywami w rozgrzanym piekarniku do pieczenia przez 20 minut.
ponieważ mintaj gotuje się dość szybko, a gotowanie ziemniaków zajmuje trochę więcej czasu, lepiej przygotować to danie w dwóch etapach.
6. Po upływie określonego czasu wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika i połóż filet z mintaja na warzywach. Posyp rybę pozostałą mieszanką bułki tartej i ponownie skrop oliwą z oliwek. Włóż naczynie do piekarnika do pieczenia przez 15-20 minut. W tym czasie zarówno ziemniaki, jak i ryby będą w pełni gotowe.
podawaj gotowe danie na gorąco. W razie potrzeby możesz ozdobić posiekaną natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g