szybkie ciasto na herbatę w 10 minut Plus Czas pieczenia
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Jajka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą i szafranem.
2. Dodaj śmietanę i stopione masło. mieszać
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do pozostałych składników
4. Kształt o średnicy 24 cm . astilay pergamin
5. Wlej połowę ciasta, rozłóż jagody, wlej drugą część ciasta
6. Pieczemy w 165 stopniach przez 1 godzinę lub w 180 stopniach przez 45 minut, ale lepiej skup się na piekarniku.
7. Gotowość sprawdzamy wykałaczką, posypujemy cukrem pudrem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g