Szybkie ciasto na herbatę w 10 minut Plus Czas pieczenia

ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne i delikatne. Z mlekiem lub z filiżanką kawy lub herbaty
Julia DobrowolskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 69 % 37 g
269 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Jajka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą i szafranem.

2. Dodaj śmietanę i stopione masło. mieszać

3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do pozostałych składników

4. Kształt o średnicy 24 cm . astilay pergamin

5. Wlej połowę ciasta, rozłóż jagody, wlej drugą część ciasta

6. Pieczemy w 165 stopniach przez 1 godzinę lub w 180 stopniach przez 45 minut, ale lepiej skup się na piekarniku.

7. Gotowość sprawdzamy wykałaczką, posypujemy cukrem pudrem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy