babeczka czekoladowa na ciemnym piwie
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Roztop masło, ostudź
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę
Krok 3:
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem kakaowym
Krok 4:
Wymieszaj piwo ze stopionym masłem
Krok 5:
Do mieszanki mąki dodawaj naprzemiennie części mieszanki jajeczno-cukrowej i maślano-piwnej, za każdym razem dobrze mieszając.
Krok 6:
Gotowe ciasto wlać do formy. Smaruję formę olejem roślinnym i posypuję semoliną, a następnie na krawędziach gotowego ciasta powstają piękne paski. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będzie sucha, około 30-35 minut, ale skup się na piekarniku i wielkości formy.
Krok 7:
Gotową babeczkę można oblodzić, pokroić na dwie części i posmarować kremem lub dżemem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g