babeczka czekoladowa na ciemnym piwie

Spróbuj fantazyjnych wypieków! Dzięki piwu babeczka jest przewiewna, delikatna, lekko wilgotna, a odrobina chmielu dodaje pikanterii.
SanctoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 66 % 38 g
304 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Roztop masło, ostudź

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem kakaowym

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj piwo ze stopionym masłem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do mieszanki mąki dodawaj naprzemiennie części mieszanki jajeczno-cukrowej i maślano-piwnej, za każdym razem dobrze mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto wlać do formy. Smaruję formę olejem roślinnym i posypuję semoliną, a następnie na krawędziach gotowego ciasta powstają piękne paski. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będzie sucha, około 30-35 minut, ale skup się na piekarniku i wielkości formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotową babeczkę można oblodzić, pokroić na dwie części i posmarować kremem lub dżemem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy