skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Ciasto przenoszę na noc do lodówki bez otwierania opakowania.
Krok 2:
Lekko odkurz stół mąką, pokrój talerz ciasta na równe 4 części.
Krok 3:
Rozwałkuj każdą część o grubości około 3 mm, otrzymasz równoboczny kwadrat.
Krok 4:
Do nadzienia wlej 1/2 skrobi do wiśni.
Krok 5:
Gotowanie PTYSIÓW. Skrobię posypać kwadratem ciasta, ułożyć 2 łyżki. wiśnie, posypać 1 łyżką.cukier. Lekko zwilż brzegi ciasta wodą i dobrze ściśnij kopertę.
Krok 6:
Posmaruj gotowe ptysie olejem roślinnym lub mlekiem. Możesz poluzować jajko, wtedy kolor będzie jasny.
Krok 7:
Piec w rozgrzanym piekarniku, t 180&039; przez 20-25 minut, aż będzie złoty. Pozwól mu trochę ostygnąć, będą pyszne zarówno ciepłe, jak i schłodzone.
możesz użyć dowolnej jagody, nawet nie musisz rozmrażać, ale jeśli rozmrozisz, pamiętaj, aby spuścić sok, w przeciwnym razie wycieknie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g