Pie Energy

niesamowite ciasto o smaku kawy.
Olga_LunguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 67 % 33 g
239 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj biszkopt! Wbij 3 jajka do miski i dodaj 250 gramów cukru. Ubij mikserem na bujną, jasną masę. Wlej 50 mililitrów mocnej kawy do mieszanki jajecznej i 180 mililitrów kefiru. Dodaj 100 gramów miękkiego masła i wymieszaj mikserem, aż będzie gładki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W 280 gramach mąki wlej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia i przez drobne sito przesiać 80 gramów kakao. Mieszaj, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej suche składniki do płynnej masy. Wymieszaj i ubij mikserem, aż będzie gładki. Ciasto jest gotowe!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Upiecz ciasto! Gotowe ciasto układamy w formie o średnicy 22 centymetrów i ostrożnie wyrównujemy szpatułką. Ciasto wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez 35 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką lub drewnianym szpikulcem. Gotowe ciasto niech całkowicie ostygnie i pokrój ciasto na 2 części

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zróbmy impregnację! Wlej 200 mililitrów wody do rondla wsypujemy 3 łyżki cukru i 1 łyżeczkę kawy. Wymieszaj i wyślij do ognia, aż cukier całkowicie się rozpuści. Impregnat kawowy dobrze impregnuje każdą połowę ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zróbmy lukier! Wlej 6 łyżek gotowej kawy do rondla i dodaj 4 łyżki cukru. Dodaj 3 łyżki kakao i 20 gramów masła. Wysyłamy do ognia i gotujemy do jednorodnej, gładkiej masy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbieranie ciasta! Posmaruj dolną część ciasta gotowym lukrem, przykryj drugą częścią i posmaruj boki ciasta pozostałą impregnacją kawy. Na wierzch wlej resztę glazury i rozprowadzamy łyżką po całym cieście. Wysyłamy do lodówki na 1-2 godziny, aby glazura całkowicie zestaliła się. Gotowe ciasto kroimy i podajemy do stołu. Okazuje się niesamowicie smaczny i ma lekki aromat kawy. Jedzenie tego ciasta to przyjemność, a go

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy