skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj biszkopt! Wbij 3 jajka do miski i dodaj 250 gramów cukru. Ubij mikserem na bujną, jasną masę. Wlej 50 mililitrów mocnej kawy do mieszanki jajecznej i 180 mililitrów kefiru. Dodaj 100 gramów miękkiego masła i wymieszaj mikserem, aż będzie gładki.
Krok 2:
W 280 gramach mąki wlej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia i przez drobne sito przesiać 80 gramów kakao. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 3:
Wlej suche składniki do płynnej masy. Wymieszaj i ubij mikserem, aż będzie gładki. Ciasto jest gotowe!
Krok 4:
Upiecz ciasto! Gotowe ciasto układamy w formie o średnicy 22 centymetrów i ostrożnie wyrównujemy szpatułką. Ciasto wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez 35 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką lub drewnianym szpikulcem. Gotowe ciasto niech całkowicie ostygnie i pokrój ciasto na 2 części
Krok 5:
Zróbmy impregnację! Wlej 200 mililitrów wody do rondla wsypujemy 3 łyżki cukru i 1 łyżeczkę kawy. Wymieszaj i wyślij do ognia, aż cukier całkowicie się rozpuści. Impregnat kawowy dobrze impregnuje każdą połowę ciasta.
Krok 6:
Zróbmy lukier! Wlej 6 łyżek gotowej kawy do rondla i dodaj 4 łyżki cukru. Dodaj 3 łyżki kakao i 20 gramów masła. Wysyłamy do ognia i gotujemy do jednorodnej, gładkiej masy.
Krok 7:
Zbieranie ciasta! Posmaruj dolną część ciasta gotowym lukrem, przykryj drugą częścią i posmaruj boki ciasta pozostałą impregnacją kawy. Na wierzch wlej resztę glazury i rozprowadzamy łyżką po całym cieście. Wysyłamy do lodówki na 1-2 godziny, aby glazura całkowicie zestaliła się. Gotowe ciasto kroimy i podajemy do stołu. Okazuje się niesamowicie smaczny i ma lekki aromat kawy. Jedzenie tego ciasta to przyjemność, a go
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g