ciasto twarogowe z rodzynkami i orzechami

okazuje się delikatny i bardzo smaczny. Łatwy w przygotowaniu.
SvetlanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 59 % 33 g
277 kcal
IG: 6 / 15 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy do przesianej mąki. Wymieszać.
dodaj zmiękczone masło i jajka. Wymieszaj mikserem w okruchy.
uformuj grudkę z powstałej masy i rozprowadź równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w cienkiej warstwie. Z krawędzi formacji uformuj małe boki.
wymieszaj twaróg, cukier, śmietanę, jajka na gładką masę.
dodaj przesianą skrobię.
na zakończenie dodaj skórkę z cytryny (lub pomarańczy) i sól. Wymieszać.
rozłóż masę twarogową na warstwie ciasta i równomiernie rozprowadź.
posyp produkt rodzynkami i posiekanymi orzechami włoskimi.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C, 30-35 min.
następnie wyłącz piekarnik, otwórz go i pozostaw ciasto w tym stanie na 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy