skład / składniki
metoda gotowania
jajka w temperaturze pokojowej wymieszać mikserem. Dodaj cukier w trzech dawkach. Ubijaj przez około 15-20 minut. Na zakończenie dodaj sól. Ubijaj do stanu, w którym ślad masy spływającej z miksera nie rozpuści się natychmiast na powierzchni całkowitej masy.
następnie dodaj przesianą mąkę w częściach i delikatnie wymieszaj z ubitą masą.
przykryj dno naczynia do pieczenia papierem do pieczenia. Włóż ciasto do formy. Nie ma potrzeby smarowania formy olejem.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C, 30-40 min.
sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym patyczkiem. Schłodzić biszkopt w formie przez 15 minut. Następnie wytnij go z formy nożem, uwolnij spód biszkoptu z papieru. Zawiń schłodzony biszkopt w folię spożywczą i umieść w chłodnym miejscu na co najmniej 5 godzin (aby nie kruszył się podczas cięcia).
zrób krem. W rondelku wymieszaj cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę i jajko. Dodaj połowę mleka z całkowitej normy. Wymieszaj trzepaczką. Podgrzej mieszaninę na kuchence, ciągle mieszając. Dodaj pozostałe mleko. Doprowadzić do wrzenia. Mieszanina powinna zgęstnieć. Dodaj masło o temperaturze pokojowej. Wymieszać. Przykryj krem folią spożywczą w kontakcie i umieść w chłodnym miejscu.
W przypadku syropu połącz wodę i cukier, umieść na kuchence, zagotuj. Gotuj przez 1-2 minuty na małym ogniu. Ostudzić. Wymieszaj z koniakiem (opcjonalnie).
pokrój biszkopt wzdłuż, na dwie części. Namocz obie części syropem.
połóż krem na jednej części biszkoptu, drugą przykryj.
W przypadku lukru rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
na zakończenie udekoruj ciasto polewą czekoladową. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g