ciasto Enchantress z kremem nasączonym syropem

proste, ale pyszne ciasto o magicznej nazwie.
SvetlanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 64 % 35 g
285 kcal
IG: 3 / 3 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

jajka w temperaturze pokojowej wymieszać mikserem. Dodaj cukier w trzech dawkach. Ubijaj przez około 15-20 minut. Na zakończenie dodaj sól. Ubijaj do stanu, w którym ślad masy spływającej z miksera nie rozpuści się natychmiast na powierzchni całkowitej masy.
następnie dodaj przesianą mąkę w częściach i delikatnie wymieszaj z ubitą masą.
przykryj dno naczynia do pieczenia papierem do pieczenia. Włóż ciasto do formy. Nie ma potrzeby smarowania formy olejem.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C, 30-40 min.
sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym patyczkiem. Schłodzić biszkopt w formie przez 15 minut. Następnie wytnij go z formy nożem, uwolnij spód biszkoptu z papieru. Zawiń schłodzony biszkopt w folię spożywczą i umieść w chłodnym miejscu na co najmniej 5 godzin (aby nie kruszył się podczas cięcia).
zrób krem. W rondelku wymieszaj cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę i jajko. Dodaj połowę mleka z całkowitej normy. Wymieszaj trzepaczką. Podgrzej mieszaninę na kuchence, ciągle mieszając. Dodaj pozostałe mleko. Doprowadzić do wrzenia. Mieszanina powinna zgęstnieć. Dodaj masło o temperaturze pokojowej. Wymieszać. Przykryj krem folią spożywczą w kontakcie i umieść w chłodnym miejscu.
W przypadku syropu połącz wodę i cukier, umieść na kuchence, zagotuj. Gotuj przez 1-2 minuty na małym ogniu. Ostudzić. Wymieszaj z koniakiem (opcjonalnie).
pokrój biszkopt wzdłuż, na dwie części. Namocz obie części syropem.
połóż krem na jednej części biszkoptu, drugą przykryj.
W przypadku lukru rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
na zakończenie udekoruj ciasto polewą czekoladową. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy