Kręcone ciasto z dżemem kruchym
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Cukier ze szczyptą soli ubijamy z masłem, następnie dodajemy jajka pojedynczo i dobrze ubijamy przez około trzy minuty. Dodaj proszek do pieczenia do mąki i stopniowo wprowadzaj do ciasta, przesiewając i delikatnie ugniatając ciasto lekkimi ruchami.
Krok 2:
Przenosimy na stół, zwijamy mąkę i oddzielamy trzecią część ciasta, którą wkładamy do torby i wysyłamy do zamrażarki na 20 minut. Resztę ciasta wkładamy do lodówki na 40 minut.
Krok 3:
Przykryj formę papierem pergaminowym, włóż ciasto i użyj palców, aby wyrównać całą formę, a następnie dowolny dżem lub świeże jagody, owoce, można zamrozić.
Krok 4:
Na wierzchu wcieramy ciasto z zamrażarki na grubej tarce.Wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. miłej herbaty z pysznym ciastem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g