kwadraciki z powidłami śliwkowymi

Twoje dzieci pokochają takie ciasteczka. Podawaj te ciasteczka z mlekiem, herbatą lub kawą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 73 % 57 g
385 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zimne masło pokroić w kostkę. Dodaj masło, cukier i cynamon do mąki przesianej przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel powstałą mieszaninę rękami na małe okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia ułóż większość okruchów i ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równomiernie rozłóż dżem śliwkowy na cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp pozostałą kruszonką na wierzchu. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 40 minut. Schłodzić powstałe ciasteczka i pokroić w kwadraty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy