skład / składniki
metoda gotowania
drobno posiekaj banany. Skrop je sokiem z cytryny.
rozpuść miód, masło i cukier w kąpieli wodnej.
wymieszaj jajka trzepaczką. Dodaj sól.
następnie dodaj lekko schłodzoną mieszankę miodu, masła i cukru. Wymieszać.
dodaj płatki owsiane, a następnie banany.
na zakończenie dodaj przesianą mąkę z sodą. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C, 20-25 min.
w przypadku kremu ubij zimną śmietanę przez 5-7 minut.
dodaj skondensowane gotowane mleko w kilku krokach. Dobrze wymieszaj.
Przytnij krawędzie biszkoptu, podziel go na pół. Posmaruj kremem.
rozdrobnij kawałki biszkoptu na okruchy.
Udekoruj wierzch i boki ciasta płatkami migdałów i pokruszoną kruszonką.
wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub lepiej na jeden dzień.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g