ciasto na soku pomarańczowym z syropem cukrowym

jasne, szybkie i niezwykle smaczne, zjedzone natychmiast!
ChloeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 75 % 42 g
277 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

pokrój pomarańczowe kółka 2 mm, wlej cukier na rozgrzaną patelnię, dodaj wodę,
gotuj syrop, a następnie rozłóż pomarańczowe pierścienie. Dusić pierścienie po obu stronach przez 2 minuty. Następnie rozłóż na talerzu.
wymieszaj jajka i cukier, dodaj skórkę, sok pomarańczowy, olej roślinny, skrobię, semolinę.
dodaj proszek do pieczenia do przesianej mąki, wymieszaj. Zacznij dodawać mąkę do masy jajecznej partiami i zagniataj ciasto, ciasto okazuje się gęstą śmietaną.
przykryj formę matą teflonową lub papierem do pieczenia nasmarowanym olejem. Rozłóż pomarańczowe pierścienie i wlej ciasto na wierzch.
piec w 190' 35 minut. Rozłóż na ruszcie, pozwól mu trochę ostygnąć, posmaruj pozostałym syropem pomarańczowym.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy