ciasto na soku pomarańczowym z syropem cukrowym
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
pokrój pomarańczowe kółka 2 mm, wlej cukier na rozgrzaną patelnię, dodaj wodę,
gotuj syrop, a następnie rozłóż pomarańczowe pierścienie. Dusić pierścienie po obu stronach przez 2 minuty. Następnie rozłóż na talerzu.
wymieszaj jajka i cukier, dodaj skórkę, sok pomarańczowy, olej roślinny, skrobię, semolinę.
dodaj proszek do pieczenia do przesianej mąki, wymieszaj. Zacznij dodawać mąkę do masy jajecznej partiami i zagniataj ciasto, ciasto okazuje się gęstą śmietaną.
przykryj formę matą teflonową lub papierem do pieczenia nasmarowanym olejem. Rozłóż pomarańczowe pierścienie i wlej ciasto na wierzch.
piec w 190' 35 minut. Rozłóż na ruszcie, pozwól mu trochę ostygnąć, posmaruj pozostałym syropem pomarańczowym.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g


