dietetyczne ciasteczka galletowe

Ciasteczka z minimalną ilością kalorii! Dietetyczne ciasteczka galletowe to cienkie, chrupiące wypieki, które smakują jak pyszne domowe krakersy. Ponieważ te ciasteczka zawierają minimalną ilość cukru, można je spożywać nie tylko jako niskokaloryczny deser, ale także rozsmarować na nim pasztet lub położyć na nim kawałek sera i zrobić niezwykłą kanapkę na śniadanie lub popołudniową przekąskę.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 74 % 51 g
332 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

1. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

2. W małej misce przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Tam dodaj cukier i sól. Za pomocą łyżki dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki razem. Na tym etapie możesz dostosować ten przepis w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Możesz więc włożyć trochę więcej cukru, ale wtedy ciasteczka nie będą już tak dietetyczne.

3. Wlej czystą wodę i trochę bezwonnego oleju roślinnego do małego rondla. Na małym ogniu zagotuj zawartość garnka i zdejmij z ognia.

4. Następnie, w małych porcjach, wlej gorącą wodę z masłem do mąki i innych suchych produktów. Jednocześnie stale mieszaj wszystkie składniki łyżką, aż gorąca woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mąkę. Powinno być miękkie, ale elastyczne ciasto parzone. Jeśli mąka nie wystarczy, a ciasto jest płynne, należy dodać trochę więcej i zagnieść ciasto rękami, układając je z miski na stole.

5. Zawiń gotowe ciasto na ciasteczka galetowe w folię spożywczą, aby nie wyschło i włóż do lodówki na około pół godziny.

6. Po ułożeniu ciasta na zimno wyjmij je z folii spożywczej i zwiń w cienki kwadrat o grubości około 1-1,5 mm.następnie ostrym nożem pokrój arkusz ciasta na równe małe kwadraty (lub prostokąty).

7. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ostrożnie przenieś na nią kwadraty ciasta. Włóż ciasteczka do nagrzanego piekarnika przez 5 minut. Ponieważ samo ciasto jest bardzo cienkie, pieczenie nie zajmie dużo czasu.

gotowe domowe dietetyczne herbatniki do serwowania na stole z mlekiem lub herbatą. Okazuje się bardzo cienki i chrupiący.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy