skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
2. W małej misce przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Tam dodaj cukier i sól. Za pomocą łyżki dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki razem. Na tym etapie możesz dostosować ten przepis w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Możesz więc włożyć trochę więcej cukru, ale wtedy ciasteczka nie będą już tak dietetyczne.
3. Wlej czystą wodę i trochę bezwonnego oleju roślinnego do małego rondla. Na małym ogniu zagotuj zawartość garnka i zdejmij z ognia.
4. Następnie, w małych porcjach, wlej gorącą wodę z masłem do mąki i innych suchych produktów. Jednocześnie stale mieszaj wszystkie składniki łyżką, aż gorąca woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mąkę. Powinno być miękkie, ale elastyczne ciasto parzone. Jeśli mąka nie wystarczy, a ciasto jest płynne, należy dodać trochę więcej i zagnieść ciasto rękami, układając je z miski na stole.
5. Zawiń gotowe ciasto na ciasteczka galetowe w folię spożywczą, aby nie wyschło i włóż do lodówki na około pół godziny.
6. Po ułożeniu ciasta na zimno wyjmij je z folii spożywczej i zwiń w cienki kwadrat o grubości około 1-1,5 mm.następnie ostrym nożem pokrój arkusz ciasta na równe małe kwadraty (lub prostokąty).
7. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ostrożnie przenieś na nią kwadraty ciasta. Włóż ciasteczka do nagrzanego piekarnika przez 5 minut. Ponieważ samo ciasto jest bardzo cienkie, pieczenie nie zajmie dużo czasu.
gotowe domowe dietetyczne herbatniki do serwowania na stole z mlekiem lub herbatą. Okazuje się bardzo cienki i chrupiący.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g