skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlewam 0,4 litra pełnego mleka do głębokiego rondla. 0,1 litra mleka wlewa się osobno do filiżanki i lekko podgrzewa w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu , aby było ciepłe. Dodaj cukier i drożdże do filiżanki. Wymieszaj i odstaw, aż powstanie masa powietrza. Następnie wlej masę drożdżową do pełnego mleka, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj wszystko i pozwól drożdżom fermentować.
Krok 2:
Po 20 minutach wbij jedno surowe jajko kurze do ciasta, dodaj olej słonecznikowy, sól. Dodaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, dokładnie mieszając. Przeszkadzam rękami. Powinieneś uzyskać gęstą masę, która przykleja się do rąk i łyżki. Zamykam patelnię pokrywką, umieszczam w ciepłym miejscu i pozwalam ciastu wyrosnąć.
Krok 3:
Po wyrośnięciu ciasta do pokrywki miażdżę je drewnianą łyżką i czekam, aż ponownie wzrośnie. Ciasto nadaje się na 1,5-2 godziny.
Krok 4:
Następnie przenoszę ciasto z patelni na obficie posypany mąką stół i ugniatam, aż ciasto przyklei się do rąk (nie przesadzaj z mąką!). Masę dzielę na kilka części, formuję małe ciasta i pozwalam na kolejne 10-15 minut. Przykrywam ręcznikiem lub szmatką, aby ciasto nie zamarzło.
Krok 5:
Robię dżem. Odciągam nadmiar płynu. Biorę pierwsze ciasto. Wałkiem do ciasta rozwałkowuję warstwę i rozprowadzam ją na całej długości blachy do pieczenia, uprzednio smarując olejem słonecznikowym. Drugie ciasto podzielę na kilka części, z których zrobię warkocze. Obramowuję krawędzie warstwy warkoczem. Wewnątrz rozprowadzam dżem, rozprowadzam go równomiernie. Dekoruję ciasto pozostałymi warkoczami. Ubij drugie jajko i posmaruj nim ciasto. Warkocze posypuję lnem i makiem.
Krok 6:
Wkładam do piekarnika na 40-45 minut w temperaturze 180°. Wyjmuję ciasto na deskę lub specjalną tacę grzewczą. Pozwól mi ostygnąć. Kroję na kawałki i cieszę moich domowników i gości. Smacznego!
jeśli nie używasz pełnego, ale mleka ze sklepu, dodaj ¼ paczki margaryny lub masła podczas wyrabiania ciasta.
jeśli zostało ciasto - zrób precle.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g