otwarte ciasto drożdżowe z dżemem morelowym

jasne otwarte ciasto rozjaśni każdą rodzinną uroczystość. Ten przepis przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie, począwszy od czasów przedrewolucyjnych.
happy girlAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 75 % 36 g
211 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlewam 0,4 litra pełnego mleka do głębokiego rondla. 0,1 litra mleka wlewa się osobno do filiżanki i lekko podgrzewa w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu , aby było ciepłe. Dodaj cukier i drożdże do filiżanki. Wymieszaj i odstaw, aż powstanie masa powietrza. Następnie wlej masę drożdżową do pełnego mleka, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj wszystko i pozwól drożdżom fermentować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po 20 minutach wbij jedno surowe jajko kurze do ciasta, dodaj olej słonecznikowy, sól. Dodaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, dokładnie mieszając. Przeszkadzam rękami. Powinieneś uzyskać gęstą masę, która przykleja się do rąk i łyżki. Zamykam patelnię pokrywką, umieszczam w ciepłym miejscu i pozwalam ciastu wyrosnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po wyrośnięciu ciasta do pokrywki miażdżę je drewnianą łyżką i czekam, aż ponownie wzrośnie. Ciasto nadaje się na 1,5-2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przenoszę ciasto z patelni na obficie posypany mąką stół i ugniatam, aż ciasto przyklei się do rąk (nie przesadzaj z mąką!). Masę dzielę na kilka części, formuję małe ciasta i pozwalam na kolejne 10-15 minut. Przykrywam ręcznikiem lub szmatką, aby ciasto nie zamarzło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robię dżem. Odciągam nadmiar płynu. Biorę pierwsze ciasto. Wałkiem do ciasta rozwałkowuję warstwę i rozprowadzam ją na całej długości blachy do pieczenia, uprzednio smarując olejem słonecznikowym. Drugie ciasto podzielę na kilka części, z których zrobię warkocze. Obramowuję krawędzie warstwy warkoczem. Wewnątrz rozprowadzam dżem, rozprowadzam go równomiernie. Dekoruję ciasto pozostałymi warkoczami. Ubij drugie jajko i posmaruj nim ciasto. Warkocze posypuję lnem i makiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wkładam do piekarnika na 40-45 minut w temperaturze 180°. Wyjmuję ciasto na deskę lub specjalną tacę grzewczą. Pozwól mi ostygnąć. Kroję na kawałki i cieszę moich domowników i gości. Smacznego!

jeśli nie używasz pełnego, ale mleka ze sklepu, dodaj ¼ paczki margaryny lub masła podczas wyrabiania ciasta.
jeśli zostało ciasto - zrób precle.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy