kurczak nadziewany selerem i chlebem

do tego dania lepiej zabrać Młode kurczaki o wadze około 1 kg. po ugotowaniu różnych potraw z selerem zawsze mam nadwyżkę, którą trzeba szybciej gdzieś przyłożyć. Znalazłem taki ciekawy przepis na faszerowanego kurczaka. Marchewki można wstępnie smażyć na oleju roślinnym do miękkości.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 15 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 6 % 2 g
207 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Farsz

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Seler umyć i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki i pokrój w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozdrobnij plastry bochenka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W bułce tartej dodaj jajko i mieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spód wysmarowanej oliwą Formy do pieczenia posyp kminkiem i ziele angielskie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nadziewaj kurczaka powstałym nadzieniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż kurczaka na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Następnie wyjmij formę, wlej 100 ml gorącej wody na dno. Posmaruj kurczaka masłem. Zwróć ptaka do piekarnika i piecz w 180°C przez około 50 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy