Kurczak nadziewany selerem i chlebem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Farsz
Krok 2:
Seler umyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Umyj marchewki i pokrój w małe kostki.
Krok 4:
Rozdrobnij plastry bochenka.
Krok 5:
W bułce tartej dodaj jajko i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Dodaj pokrojone warzywa.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko.
Krok 8:
Przygotuj składniki.
Krok 9:
Spód wysmarowanej oliwą Formy do pieczenia posyp kminkiem i ziele angielskie.
Krok 10:
Nadziewaj kurczaka powstałym nadzieniem.
Krok 11:
Połóż kurczaka na wierzchu.
Krok 12:
Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Następnie wyjmij formę, wlej 100 ml gorącej wody na dno. Posmaruj kurczaka masłem. Zwróć ptaka do piekarnika i piecz w 180°C przez około 50 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g