skład / składniki
metoda gotowania
1. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki - powinno mieć miękką konsystencję, aby łatwiej było je wymieszać z suchą żywnością.
2. Włącz piekarnik, aby podgrzać do 180 stopni Celsjusza. Do pieczenia przyszłych ciasteczek najlepiej wybrać tryb konwekcji lub ogrzewanie od góry i od dołu.
3. Przesiej mąkę pszenną do miski. Proces ten usunie mąkę z obcych zanieczyszczeń, które mogą w niej zawierać, a jednocześnie nasyci ją tlenem i sprawi, że będzie bardziej przewiewna. Następnie dodaj proszek do pieczenia do przesianej mąki dla puszystości ciasteczek i wymieszaj.
4. Następnie dodaj miękkie masło do miski z mąką i proszkiem do pieczenia i zmiel wszystkie składniki rękami na drobne okruchy.
5. W powstałym okruchu włóż cukier i trochę soli i równomiernie rozprowadź je w cieście.
6. Następnie do ciasta należy wymieszać płatki kokosowe, a następnie dokładnie wymieszać powstałą masę.
7. W wyniku wszystkich działań ciasto było zbyt suche. Dlatego, aby uczynić go wygodniejszym w pracy, wlej mleko o temperaturze pokojowej w małych porcjach. Zagniatamy miękkie i plastikowe ciasto, formujemy z niego grubą kiełbasę i ostrym nożem kroimy na równe części w zależności od liczby przyszłych ciasteczek. Zwijamy przyszłe kokosanki w kulki lub nadajemy im dowolny inny kształt według własnego uznania.
8. Przykryj blachę do piekarnika pergaminem do pieczenia i połóż na niej wcześniej uformowane ciasteczka. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy kokosanki przez 15-20 minut lub do momentu, aż wierzchołki ciastek staną się rumiane.
pozwól ciasteczkom trochę ostygnąć, po czym możesz rozpocząć degustację. Kokosanki najlepiej podawać z ciepłym mlekiem, gorącym kakao lub aromatyczną świeżo parzoną herbatą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g