kokosanki z mąką

miłośnicy kokosa z pewnością to pokochają! Kokosanki z mąką to chrupiące i kruche ciasteczka z płatkami kokosowymi. Można go znaleźć w wydziałach piekarniczych dużego supermarketu lub w małych sklepach, które sprzedają słodycze na herbatę. Jednak takie pyszne ciasteczka można przygotować w domu. Dzieci szczególnie lubią kokosanki - zjadają te małe balony do ostatniego okruchu!
nianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 32 % 24 g
węglowodany 61 % 46 g
416 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki - powinno mieć miękką konsystencję, aby łatwiej było je wymieszać z suchą żywnością.

2. Włącz piekarnik, aby podgrzać do 180 stopni Celsjusza. Do pieczenia przyszłych ciasteczek najlepiej wybrać tryb konwekcji lub ogrzewanie od góry i od dołu.

3. Przesiej mąkę pszenną do miski. Proces ten usunie mąkę z obcych zanieczyszczeń, które mogą w niej zawierać, a jednocześnie nasyci ją tlenem i sprawi, że będzie bardziej przewiewna. Następnie dodaj proszek do pieczenia do przesianej mąki dla puszystości ciasteczek i wymieszaj.

4. Następnie dodaj miękkie masło do miski z mąką i proszkiem do pieczenia i zmiel wszystkie składniki rękami na drobne okruchy.

5. W powstałym okruchu włóż cukier i trochę soli i równomiernie rozprowadź je w cieście.

6. Następnie do ciasta należy wymieszać płatki kokosowe, a następnie dokładnie wymieszać powstałą masę.

7. W wyniku wszystkich działań ciasto było zbyt suche. Dlatego, aby uczynić go wygodniejszym w pracy, wlej mleko o temperaturze pokojowej w małych porcjach. Zagniatamy miękkie i plastikowe ciasto, formujemy z niego grubą kiełbasę i ostrym nożem kroimy na równe części w zależności od liczby przyszłych ciasteczek. Zwijamy przyszłe kokosanki w kulki lub nadajemy im dowolny inny kształt według własnego uznania.

8. Przykryj blachę do piekarnika pergaminem do pieczenia i połóż na niej wcześniej uformowane ciasteczka. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy kokosanki przez 15-20 minut lub do momentu, aż wierzchołki ciastek staną się rumiane.

pozwól ciasteczkom trochę ostygnąć, po czym możesz rozpocząć degustację. Kokosanki najlepiej podawać z ciepłym mlekiem, gorącym kakao lub aromatyczną świeżo parzoną herbatą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy