pierś z kurczaka z pomarańczami w słodko-kwaśnej marynacie

delikatne mięso z kurczaka o oryginalnym smaku cytrusowym. Odpowiednio dobrana marynata może niesamowicie zmienić smak każdego dania. Pierś z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie ma bogaty, charakterystyczny smak. Kwaskowatość cytryny równoważy słodycz miodu. Ten przepis dodaje niezwykłości i różnorodności do znanego menu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 4-10 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 41 % 11 g
138 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli używasz mrożonej piersi, lepiej rozmrażać ją naturalnie w temperaturze pokojowej. Umyj pierś, osusz, usuń skórę. Ostrożnie oddziel mięso od kości ostrym nożem. Podziel filet na kawałki średniej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zajmijmy się marynatą. W przypadku tego dania marynata odgrywa główną rolę. Ponieważ pierś jest suchą częścią ptaka, musimy nadać mięsu soczystość. Marynata, która zawiera sok z cytryny, doskonale poradzi sobie z tym zadaniem. Więc wyciśnij sok z dwóch cytryn. Możesz użyć wyciskarki do cytrusów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do marynaty bierzemy przestronny wygodny pojemnik, w którym pierś zostanie marynowana. Pietruszkę myjemy, suszymy, drobno kroimy. Łączymy sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, pietruszkę, zioła prowansalskie, bazylię, sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz użyć dowolnych aromatycznych ziół do smaku, które nadają się do pieczenia kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kawałki piersi z kurczaka zanurzamy w marynacie. Pożądane jest, aby kurczak był jak najbardziej pokryty płynem. Należy to wziąć pod uwagę przy wyborze naczyń. Pozostaw pierś do marynowania na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upływie czasu przenieś filety do naczynia do pieczenia wraz z marynatą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 35 minut. W tym czasie marynata częściowo odparuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomarańczę, pokrój ostrym nożem w cienkie kółka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij formę z piersi kurczaka z piekarnika, ułóż pomarańczowe kółka na wierzchu i między kawałkami. Włóż formę z powrotem do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy i natychmiast podajemy. Smacznego!

naczynia do gotowania marynaty lepiej używać szkła niż plastiku lub aluminium, aby uniknąć tworzenia się niepożądanych reakcji kwasów marynaty ze ściankami naczyń.
podawaj pierś z kurczaka w marynacie na gorąco z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy