skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Jeśli używasz mrożonej piersi, lepiej rozmrażać ją naturalnie w temperaturze pokojowej. Umyj pierś, osusz, usuń skórę. Ostrożnie oddziel mięso od kości ostrym nożem. Podziel filet na kawałki średniej wielkości.
Krok 3:
Zajmijmy się marynatą. W przypadku tego dania marynata odgrywa główną rolę. Ponieważ pierś jest suchą częścią ptaka, musimy nadać mięsu soczystość. Marynata, która zawiera sok z cytryny, doskonale poradzi sobie z tym zadaniem. Więc wyciśnij sok z dwóch cytryn. Możesz użyć wyciskarki do cytrusów.
Krok 4:
Do marynaty bierzemy przestronny wygodny pojemnik, w którym pierś zostanie marynowana. Pietruszkę myjemy, suszymy, drobno kroimy. Łączymy sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, pietruszkę, zioła prowansalskie, bazylię, sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz użyć dowolnych aromatycznych ziół do smaku, które nadają się do pieczenia kurczaka.
Krok 5:
Kawałki piersi z kurczaka zanurzamy w marynacie. Pożądane jest, aby kurczak był jak najbardziej pokryty płynem. Należy to wziąć pod uwagę przy wyborze naczyń. Pozostaw pierś do marynowania na 1 godzinę.
Krok 6:
Po upływie czasu przenieś filety do naczynia do pieczenia wraz z marynatą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 35 minut. W tym czasie marynata częściowo odparuje.
Krok 7:
Umyj pomarańczę, pokrój ostrym nożem w cienkie kółka.
Krok 8:
Wyjmij formę z piersi kurczaka z piekarnika, ułóż pomarańczowe kółka na wierzchu i między kawałkami. Włóż formę z powrotem do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy i natychmiast podajemy. Smacznego!
naczynia do gotowania marynaty lepiej używać szkła niż plastiku lub aluminium, aby uniknąć tworzenia się niepożądanych reakcji kwasów marynaty ze ściankami naczyń.
podawaj pierś z kurczaka w marynacie na gorąco z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g