filet z kurczaka z pomarańczami i serem

Filet z kurczaka w pomarańczowej marynacie pod skórką serową. Filet z kurczaka jest najbardziej dietetyczną częścią kurczaka, więc można go włączyć do menu tych, którym nie pokazano tłustych mięs. Ponadto danie jest przygotowywane w piekarniku. Filet z kurczaka jest delikatny, niesuchy, o niezwykłym aromacie i smaku pikantnej pomarańczy. Danie wygląda elegancko, dzięki czemu można je podawać gościom.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 7 % 2 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mój filet z kurczaka, dobrze wysusz. Pokrój na porcje o pożądanej wielkości. Możesz pokroić każdy filet wzdłuż na dwie części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomarańcze są dobre do mycia. Wyciśnij sok z jednego owocu. Możesz użyć wyciskarki do cytrusów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie marynaty. Sok pomarańczowy łączymy z oliwą z oliwek, solą, drobno posiekaną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi i bazylią. Dobrze wymieszaj mieszaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż filet z kurczaka do wygodnego pojemnika, napełnij marynatą. Pożądane jest, aby filet był maksymalnie pokryty płynem, należy to wziąć pod uwagę przy wyborze naczyń. Pozostaw filet do marynowania na 1-1, 5 godziny. W tym czasie kurczak zostanie nasycony sokiem pomarańczowym, co sprawi, że będzie bardziej miękki, a aromatyczne zioła trochę się otworzą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż filet z kurczaka wraz z marynatą do naczynia do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomarańczę w cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Układamy pomarańczowe kółka między kawałkami fileta i na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-40 minut, aż lekko się zrumieni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Równomiernie posyp naczynie startym serem i włóż do piekarnika na 10-15 minut. Czekamy, aż ser się stopi. Podawaj filet z kurczaka na gorąco z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!

ten przepis może również ugotować każdą inną część kurczaka.
wskazane jest, aby nie skracać czasu marynowania, ale lepiej nawet przedłużyć, wtedy danie będzie miało głęboki, bogaty smak.
jeśli nie ma ziół prowansalskich, można użyć innych aromatycznych ziół. Do pieczenia kurczaka nadają się rozmaryn, majeranek, estragon, tymianek, bazylia. Mogą być używane w połączeniu lub pojedynczo. Dodając za każdym razem nowe kombinacje pikantnych ziół, możesz otrzymać danie o nowych smakach i aromatach.
chciałem tym razem trochę wzmocnić słodkawy cytrusowy smak, więc dodałem więcej bazylii cytrynowej.
należy pamiętać, że dodając pikantne zioła, należy wziąć pod uwagę ich kompatybilność i dawkowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy