skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Mój filet z kurczaka, dobrze wysusz. Pokrój na porcje o pożądanej wielkości. Możesz pokroić każdy filet wzdłuż na dwie części.
Krok 3:
Pomarańcze są dobre do mycia. Wyciśnij sok z jednego owocu. Możesz użyć wyciskarki do cytrusów.
Krok 4:
Gotowanie marynaty. Sok pomarańczowy łączymy z oliwą z oliwek, solą, drobno posiekaną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi i bazylią. Dobrze wymieszaj mieszaninę.
Krok 5:
Włóż filet z kurczaka do wygodnego pojemnika, napełnij marynatą. Pożądane jest, aby filet był maksymalnie pokryty płynem, należy to wziąć pod uwagę przy wyborze naczyń. Pozostaw filet do marynowania na 1-1, 5 godziny. W tym czasie kurczak zostanie nasycony sokiem pomarańczowym, co sprawi, że będzie bardziej miękki, a aromatyczne zioła trochę się otworzą.
Krok 6:
Następnie włóż filet z kurczaka wraz z marynatą do naczynia do pieczenia.
Krok 7:
Pokrój pomarańczę w cienkie plasterki.
Krok 8:
Układamy pomarańczowe kółka między kawałkami fileta i na wierzchu.
Krok 9:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-40 minut, aż lekko się zrumieni.
Krok 10:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 11:
Równomiernie posyp naczynie startym serem i włóż do piekarnika na 10-15 minut. Czekamy, aż ser się stopi. Podawaj filet z kurczaka na gorąco z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!
ten przepis może również ugotować każdą inną część kurczaka.
wskazane jest, aby nie skracać czasu marynowania, ale lepiej nawet przedłużyć, wtedy danie będzie miało głęboki, bogaty smak.
jeśli nie ma ziół prowansalskich, można użyć innych aromatycznych ziół. Do pieczenia kurczaka nadają się rozmaryn, majeranek, estragon, tymianek, bazylia. Mogą być używane w połączeniu lub pojedynczo. Dodając za każdym razem nowe kombinacje pikantnych ziół, możesz otrzymać danie o nowych smakach i aromatach.
chciałem tym razem trochę wzmocnić słodkawy cytrusowy smak, więc dodałem więcej bazylii cytrynowej.
należy pamiętać, że dodając pikantne zioła, należy wziąć pod uwagę ich kompatybilność i dawkowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g