skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Zmiel ser na grubej tarce. Oddzielnie wymieszaj suche składniki: cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę.
Krok 3:
Ubij jajko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Wymieszaj z kefirem.
Krok 5:
Dodaj olej roślinny, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj starty ser, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj mieszankę suchych składników. Lekkimi ruchami szybko zagniatamy dość gęste ciasto. Do tego pieczenia ważne jest, aby nie wyrabiać ciasta przez długi czas, w przeciwnym razie babeczki nie okażą się porowate i przewiewne.
Krok 8:
Ciasto układamy w porcje. Umyj pomidory koktajlowe, wysusz je. W każdej formie umieszczamy pomidora, lekko pogłębiając go w cieście.
Krok 9:
Pieczemy babeczki w rozgrzanym do 180 stopni. piec około 25 minut na złoty kolor. Lekko ostudzić i podać. Smacznego!
ciekawa historia powstania Muffin. Ze względu na możliwość szybkiego i prostego upieczenia były prostym i praktycznym jedzeniem i pomyślane jako "bułka śniadaniowa". Początkowo takie" bułki " były pieczone dla robotników i sług ze skrawków ciasta pozostałego ze stołu mistrza.
babeczki przyszły do nas z Anglii. Angielskie wypieki bardziej przypominały płaską tortillę. Klasyczne angielskie babeczki wypiekano w piecu lub na specjalnych brytfannach bez foremek z ciasta drożdżowego. Nazwa "Muffin" została użyta do pieczenia dopiero na początku XVIII wieku. Pod koniec XIX wieku wymyślono specjalne pierścienie "Muffin-Rings", dzięki którym krawędzie ciastek były równe. W tym samym czasie w książkach kucharskich zaczęły pojawiać się pierwsze przepisy na muffinki. Amerykańskie babeczki to "nowoczesna" forma angielskich, których przepisy są obecnie używane.
obecnie istnieje wiele przepisów na muffinki. Te wypieki mogą być słodkie i pikantne. Z różnymi dodatkami: orzechy, owoce, warzywa, czekolada, ser, produkty mięsne, zioła itp.
to pieczenie pozwala eksperymentować, rozwijać swoją wyobraźnię. Za każdym razem możesz spróbować czegoś nowego, włączyć różne dodatki, użyć nowych receptur.
babeczki z serem i wiśniami można podawać na śniadanie z herbatą lub po prostu na przekąskę, mogą być alternatywą dla chleba podczas lunchu. Najsmaczniejsze są ciepłe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g