babeczki z serem i wiśniami

delikatne babeczki serowe z soczystym blatem. Muffin to małe ciasto, podobne do mini babeczki, które piecze się w specjalnych foremkach: silikonowych, teflonowych lub papierowych rozetach. Te wypieki to prawdziwy ratownik na każdą okazję. Ciasto na muffinki powstaje szybko, bez większych kłopotów. Mikser nie jest wymagany, wystarczy użyć zwykłej łyżki. Wystarczy połączyć mieszankę płynnych składników z suchymi i ciasto jest gotowe. Jeśli nie ma wiśni, możesz użyć zwykłych pomidorów, krojąc je w kliny.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 18-24 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 55 % 21 g
204 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel ser na grubej tarce. Oddzielnie wymieszaj suche składniki: cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj z kefirem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj starty ser, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mieszankę suchych składników. Lekkimi ruchami szybko zagniatamy dość gęste ciasto. Do tego pieczenia ważne jest, aby nie wyrabiać ciasta przez długi czas, w przeciwnym razie babeczki nie okażą się porowate i przewiewne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto układamy w porcje. Umyj pomidory koktajlowe, wysusz je. W każdej formie umieszczamy pomidora, lekko pogłębiając go w cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczemy babeczki w rozgrzanym do 180 stopni. piec około 25 minut na złoty kolor. Lekko ostudzić i podać. Smacznego!

ciekawa historia powstania Muffin. Ze względu na możliwość szybkiego i prostego upieczenia były prostym i praktycznym jedzeniem i pomyślane jako "bułka śniadaniowa". Początkowo takie" bułki " były pieczone dla robotników i sług ze skrawków ciasta pozostałego ze stołu mistrza.
babeczki przyszły do nas z Anglii. Angielskie wypieki bardziej przypominały płaską tortillę. Klasyczne angielskie babeczki wypiekano w piecu lub na specjalnych brytfannach bez foremek z ciasta drożdżowego. Nazwa "Muffin" została użyta do pieczenia dopiero na początku XVIII wieku. Pod koniec XIX wieku wymyślono specjalne pierścienie "Muffin-Rings", dzięki którym krawędzie ciastek były równe. W tym samym czasie w książkach kucharskich zaczęły pojawiać się pierwsze przepisy na muffinki. Amerykańskie babeczki to "nowoczesna" forma angielskich, których przepisy są obecnie używane.
obecnie istnieje wiele przepisów na muffinki. Te wypieki mogą być słodkie i pikantne. Z różnymi dodatkami: orzechy, owoce, warzywa, czekolada, ser, produkty mięsne, zioła itp.
to pieczenie pozwala eksperymentować, rozwijać swoją wyobraźnię. Za każdym razem możesz spróbować czegoś nowego, włączyć różne dodatki, użyć nowych receptur.
babeczki z serem i wiśniami można podawać na śniadanie z herbatą lub po prostu na przekąskę, mogą być alternatywą dla chleba podczas lunchu. Najsmaczniejsze są ciepłe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy