skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Wlej wrzącą wodę do kawy rozpuszczalnej i pozwól jej ostygnąć.
Krok 3:
Posiekaj orzechy włoskie niezbyt drobno.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą gładkie.
Krok 5:
Dodaj śmietanę, jeszcze raz ubij.
Krok 6:
Dodaj miękkie masło, ubij.
Krok 7:
Wlej przesianą i zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wlej schłodzoną kawę, wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj posiekane orzechy, mieszaj, aż będą gładkie. Ciasto jest gęste jak śmietana.
Krok 10:
Wlej ciasto do naczynia do pieczenia. W razie potrzeby pokrywamy go naoliwionym pergaminem.
Krok 11:
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez około 40 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką. Jeśli jest sucha, możesz ją wyjąć. Gotowe ciasto całkowicie schłodzić, posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!
śmietana może być używana w dowolnej zawartości tłuszczu. Ten składnik jest mało używany, więc jego zawartość tłuszczu nie jest tak ważna.
ale o kawie chcę wspomnieć osobno. Często pieczę taką babeczkę. W rezultacie doszedłem do wniosku, że jakość kawy rozpuszczalnej wpływa na kolor i aromat gotowych wypieków. Wielokrotnie używałam jednej kawy, babeczka miała ciemny kolor, z bogatym aromatem kawy. Ale dodając kawę innej marki (świadomie nie podaję konkretnej nazwy orzeźwiającego napoju), otrzymałem wypieki o bladobrązowym kolorze i ledwo wyczuwalnym zapachu kawy. Dlatego jeśli chcesz zrobić prawdziwą babeczkę kawową, lepiej nie używać wątpliwych lub tanich marek kawy.
lepiej podawać wypieki kawowe z naturalną (bez aromatów i dodatków) herbatą, aby w pełni poczuć bukiet smakowy. Z mlekiem też jest bardzo smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g