cynamonowo-orzechowa babeczka kawowa

babeczka kawowa o niezrównanym aromacie i bogatym smaku. Kawa z cynamonem... Cierpko-pikantna, aromatyczna babeczka nie pozostawi obojętnych miłośników pieczenia kawy. Bukiet smakowy ciasta uzupełnia orzechy włoskie. Orzechowy odcień podkreśla smak babeczki, sprawia, że jest pełniejsza i bogatsza. Możesz użyć dowolnych orzechów, ale z orzechami smak ciasta jest bardziej wyraźny. Podczas pieczenia po mieszkaniu spaceruje kuszący apetyczny aromat. I nie można się doczekać, aby spróbować aromatycznego kęsa.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 57 % 32 g
303 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wrzącą wodę do kawy rozpuszczalnej i pozwól jej ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy włoskie niezbyt drobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę, jeszcze raz ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj miękkie masło, ubij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej przesianą i zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej schłodzoną kawę, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekane orzechy, mieszaj, aż będą gładkie. Ciasto jest gęste jak śmietana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciasto do naczynia do pieczenia. W razie potrzeby pokrywamy go naoliwionym pergaminem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez około 40 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką. Jeśli jest sucha, możesz ją wyjąć. Gotowe ciasto całkowicie schłodzić, posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!

śmietana może być używana w dowolnej zawartości tłuszczu. Ten składnik jest mało używany, więc jego zawartość tłuszczu nie jest tak ważna.
ale o kawie chcę wspomnieć osobno. Często pieczę taką babeczkę. W rezultacie doszedłem do wniosku, że jakość kawy rozpuszczalnej wpływa na kolor i aromat gotowych wypieków. Wielokrotnie używałam jednej kawy, babeczka miała ciemny kolor, z bogatym aromatem kawy. Ale dodając kawę innej marki (świadomie nie podaję konkretnej nazwy orzeźwiającego napoju), otrzymałem wypieki o bladobrązowym kolorze i ledwo wyczuwalnym zapachu kawy. Dlatego jeśli chcesz zrobić prawdziwą babeczkę kawową, lepiej nie używać wątpliwych lub tanich marek kawy.
lepiej podawać wypieki kawowe z naturalną (bez aromatów i dodatków) herbatą, aby w pełni poczuć bukiet smakowy. Z mlekiem też jest bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy