skład / składniki
metoda gotowania
to ciasto jest najbardziej ukochane w naszej rodzinie. Pamiętam, że jako dziecko moja mama upiekła go na moje urodziny. Minęły lata, a teraz pieczę czekoladowe ciasto cytrynowe na jej urodziny.
przepis na ciasto wziąłem ze starej książki z przepisami mojej mamy. Został nagrany pod nazwą "Ptasie mleko". Moja mama w swoim czasie dała przepis jej mama. Więc ten przepis można nazwać starym. Wprowadziłem w nim tylko drobne poprawki, zastępując margarynę masłem, a sodę proszkiem do pieczenia.
i tak, zacznijmy...
BISZKOPT CZEKOLADOWY
1. Ubij jajka solą. Sól bardzo dobrze podkreśla smak czekolady, dlatego należy ją dodać do biszkoptu czekoladowego.
2. Stopniowo dodawaj cukier granulowany, kontynuując ubijanie jajek.
3. Gdy jajka z cukrem staną się białe, wlej stopione masło cienkim strumieniem.
4. W kilku podejściach wlej mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i proszek kakaowy (wziąłem 2 łyżki ze zjeżdżalnią). Delikatnie wymieszaj łyżką lub mikserem z najmniejszą prędkością.
5. Ciasto wlewa się do dzielonego naczynia do pieczenia o średnicy 18-20 cm, którego dno pokryte jest papierem do pieczenia. Możesz użyć większego kształtu, ale wtedy ciasto okaże się bardziej płaskie iz mniejszą liczbą ciast. Biszkopt wysyłamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut lub do wyschnięcia wykałaczki.
6. Gotowego biszkoptu nie wyjmujemy natychmiast z formy, ale pozwalamy mu całkowicie ostygnąć. Jeśli czas na to pozwala, ciastko należy odpocząć przez co najmniej 8 godzin. Następnie pokrój biszkopt na trzy części.
KREM CYTRYNOWY
1. Myjemy małą cytrynę i całość (miąższ i skórka) pocieramy na najmniejszej tarce. Jest to na tyle czasochłonny proces, że czasami używam maszynki do mięsa i blendera do mielenia cytryny.
2. Z 6 łyżeczek kaszy manny i 2 szklanek mleka gotujemy kaszę mannę. Aby to zrobić, dodaj semolinę do zimnego mleka i umieść na kuchence. Ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia i usuwamy z ognia. Pozwól owsiance całkowicie ostygnąć.
3. Łączymy posiekaną cytrynę, 1 szklankę cukru i kaszę mannę.
4. 300 g. dobrze ubij masło i zacznij dodawać mieszankę cytrynowo-manną na 1 łyżce. Jeśli dodasz wszystko na raz, olej się rozwarstwi.
5. Gotowy krem schłodzić przez 30-60 minut w lodówce.
glazura
1. Wymieszaj kakao w proszku i cukier puder.
2. Dodaj śmietanę i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia.
3. Gdy lukier zacznie się gotować, dodaj masło i zdejmij z ognia.
MONTAŻ CIASTA
1. Zbieramy ciasto w tej samej dzielonej formie, w której piecze się biszkopt. Boki formy pokrywamy folią acytatową. Jeśli nie ma folii acytatowej, możesz wziąć folder narożny na dokumenty w jego miejscu i pociąć go na kawałki.
2. Na przemian układamy ciasto biszkoptowe, część kremu, ponownie ciasto biszkoptowe itp.
3. Pozostaw ciasto do zamrożenia i moczenia przez 4-6 godzin (lub lepiej przez noc) w lodówce.
4. Następnie usuń formę i folię. Wyrównaj boki ciasta pozostałą śmietaną i polej polewą czekoladową. Glazura musi być gotowana w ostatniej chwili. Pozwól jej lekko ostygnąć, aby nie stopiła masła w śmietanie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g