czekoladowe ciasto cytrynowe

świetny przepis na zwiewne ciasto czekoladowe z kremem cytrynowym. Ciasto okazuje się bardzo delikatne, z lekką czekoladową goryczką i kwaskowatością cytryny. Smak czekolady i cytryny dobrze się tutaj łączy. Dużo kremu. Krem jest przewiewny, nie mdły z niewielką kwaskowatością. Czekoladowe ciastka biszkoptowe są wilgotne nawet bez dodatkowej impregnacji ze względu na masło w kompozycji.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 41 % 24 g
węglowodany 53 % 31 g
350 kcal
IG: 6 / 3 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 17 h

to ciasto jest najbardziej ukochane w naszej rodzinie. Pamiętam, że jako dziecko moja mama upiekła go na moje urodziny. Minęły lata, a teraz pieczę czekoladowe ciasto cytrynowe na jej urodziny.

przepis na ciasto wziąłem ze starej książki z przepisami mojej mamy. Został nagrany pod nazwą "Ptasie mleko". Moja mama w swoim czasie dała przepis jej mama. Więc ten przepis można nazwać starym. Wprowadziłem w nim tylko drobne poprawki, zastępując margarynę masłem, a sodę proszkiem do pieczenia.

i tak, zacznijmy...

BISZKOPT CZEKOLADOWY

1. Ubij jajka solą. Sól bardzo dobrze podkreśla smak czekolady, dlatego należy ją dodać do biszkoptu czekoladowego.

2. Stopniowo dodawaj cukier granulowany, kontynuując ubijanie jajek.

3. Gdy jajka z cukrem staną się białe, wlej stopione masło cienkim strumieniem.

4. W kilku podejściach wlej mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i proszek kakaowy (wziąłem 2 łyżki ze zjeżdżalnią). Delikatnie wymieszaj łyżką lub mikserem z najmniejszą prędkością.

5. Ciasto wlewa się do dzielonego naczynia do pieczenia o średnicy 18-20 cm, którego dno pokryte jest papierem do pieczenia. Możesz użyć większego kształtu, ale wtedy ciasto okaże się bardziej płaskie iz mniejszą liczbą ciast. Biszkopt wysyłamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut lub do wyschnięcia wykałaczki.

6. Gotowego biszkoptu nie wyjmujemy natychmiast z formy, ale pozwalamy mu całkowicie ostygnąć. Jeśli czas na to pozwala, ciastko należy odpocząć przez co najmniej 8 godzin. Następnie pokrój biszkopt na trzy części.

KREM CYTRYNOWY

1. Myjemy małą cytrynę i całość (miąższ i skórka) pocieramy na najmniejszej tarce. Jest to na tyle czasochłonny proces, że czasami używam maszynki do mięsa i blendera do mielenia cytryny.

2. Z 6 łyżeczek kaszy manny i 2 szklanek mleka gotujemy kaszę mannę. Aby to zrobić, dodaj semolinę do zimnego mleka i umieść na kuchence. Ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia i usuwamy z ognia. Pozwól owsiance całkowicie ostygnąć.

3. Łączymy posiekaną cytrynę, 1 szklankę cukru i kaszę mannę.

4. 300 g. dobrze ubij masło i zacznij dodawać mieszankę cytrynowo-manną na 1 łyżce. Jeśli dodasz wszystko na raz, olej się rozwarstwi.

5. Gotowy krem schłodzić przez 30-60 minut w lodówce.

glazura

1. Wymieszaj kakao w proszku i cukier puder.

2. Dodaj śmietanę i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia.

3. Gdy lukier zacznie się gotować, dodaj masło i zdejmij z ognia.

MONTAŻ CIASTA

1. Zbieramy ciasto w tej samej dzielonej formie, w której piecze się biszkopt. Boki formy pokrywamy folią acytatową. Jeśli nie ma folii acytatowej, możesz wziąć folder narożny na dokumenty w jego miejscu i pociąć go na kawałki.

2. Na przemian układamy ciasto biszkoptowe, część kremu, ponownie ciasto biszkoptowe itp.

3. Pozostaw ciasto do zamrożenia i moczenia przez 4-6 godzin (lub lepiej przez noc) w lodówce.

4. Następnie usuń formę i folię. Wyrównaj boki ciasta pozostałą śmietaną i polej polewą czekoladową. Glazura musi być gotowana w ostatniej chwili. Pozwól jej lekko ostygnąć, aby nie stopiła masła w śmietanie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy