możesz zrobić ciasto z cytryną (dodaną do ciasta w całości lub pojedynczo, w postaci soku i skórki) na wiele sposobów, których liczba jest porównywalna z gotowaniem, powiedzmy, szarlotek. Na przykład dodaj do ciasta skórkę startą na drobnej tarce, pokrojoną w kostkę, w postaci owoców cytrusowych. Możesz użyć świeżych cytryn-w plasterkach , plasterkach lub wycisnąć z nich sok. Możesz wybrać przepis na ciasto cytrynowe przez długi czas, ale jeśli chcesz to zrobić szybciej, zdecyduj, co planujesz uzyskać w końcu.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto cytrynowe:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
sok z cytryny | 16 | 0.9 | 0 | 3 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
opcje są takie:
- biszkopt cytrynowy ze startą skórką-ma delikatny żółtawy odcień, bardzo delikatny aromat i przyjemny, kwaśny smak; nadaje się do różnych kremów, w tym kremu, masła, śmietany
- kruche ciasto-to idealnie pasuje do francuskiego quiche z soczystym nadzieniem z pokrojonych plasterków cytryny z dodatkiem innych owoców i jagód; jest również dobry do amerykańskich serników cytrynowych
- ciasto kremowe i francuskie - oba są idealne do nadziewania kremem cytrynowym i nadają się do robienia pysznych ciast o dowolnym rozmiarze i kształcie; na przykład Croquembouche, który składa się z profiteroles uformowanych ze sobą, można gotować na śmietanie cytrynowej
aby nadać ciastu cytrynowy smak, zapach lub kolor, można ćwiczyć na różne sposoby. Dodaj wypełniacz owocowy do ciasta, śmietany, lukru, nadzienia. Lub udekoruj gotowe ciasto plasterkami cytryny. W przypadku każdej z wymienionych opcji odpowiednie są świeże cytryny, kandyzowane owoce, dżem, dżem, syrop, sok, skórka.
pięć najszybszych przepisów na ciasto cytrynowe:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto z kremem cytrynowym | 40 min | 283 | +16 |
proste ciasto w powolnej kuchence z kremem cytrynowym | 50 min | 287 | +74 |
ciasto cytrynowe na śmietanie | 1 h | 285 | +143 |
ciasto twarogowe bez żelatyny z cytryną | 1 h 40 min | 305 | +52 |
biszkopt cytrynowy | 2 h | 283 | +94 |
Rada : aby cytryna była jeszcze bardziej puszysta, umyj ją dobrze w ciepłej wodzie, a następnie zalej wrzącą wodą. Możesz również moczyć go przez piętnaście minut w lekko schłodzonej wodzie.