ciasto waniliowe z cytrynowym Kurdem i sufletem cytrynowym

Lemon Bliss - umiarkowanie słodki i bardzo aromatyczny. Przygotowałem taki tort urodzinowy dla mojej przyjaciółki. Uwielbia wypieki z cytryną, więc suflet również postanowił zrobić cytrynę. Ciasto okazuje się umiarkowanie słodkie, wcale nie kwaśne, o aromacie cytryny. Jeśli chcesz, możesz włożyć więcej cukru do Kurda lub sufletu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 63 % 24 g
208 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

1. Ciasto. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z połową cukru, aż będą puszyste. Ubij żółtka z pozostałym cukrem. Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami. Przesiej mąkę ze skrobią i sodą i Dodaj części do mieszanki jajecznej. Mieszaj, aż będzie gładka.
2. Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem formy dzielonej (Ø20 cm) i piec przez 250 minut w temperaturze 170°C. ostudzić ciasto i pokroić wzdłuż na 3 części.
3. Cytrynowy Kurd. Wlej sok z cytryny do rondla, dodaj skórkę i cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Ubij jajka, aż będą gładkie i stopniowo dodawaj do soku z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje, około 5 minut. Kurd przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą "w kontakcie".
4. Suflet. Lekko ubij jajka i wymieszaj ze skrobią i cukrem. Zagotuj mleko. Wlej gorące mleko do masy jajeczno-skrobiowej cienkim strumieniem, a następnie wlej wszystko z powrotem do rondla, zagotuj na małym ogniu. Krem zdjąć z ognia, przełożyć do miski, przykryć folią "w kontakcie", schłodzić. Żelatynę namoczyć w soku z cytryny i pozostawić do spęcznienia. Podgrzej spuchniętą żelatynę ze skórką z cytryny, aż całkowicie się rozpuści. Przecedzić (nie można przecedzić). Wlej żelatynę do śmietany i wymieszaj. Ubij śmietanę w mocną pianę i wymieszaj z kremem.
5. Połóż ciasto na dnie pierścienia kulinarnego, posmaruj je cytrynowym Kurdem, wlej połowę sufletu na wierzch, przykryj drugim ciastem, które również nasącz Kurdem i wlej pozostały suflet. Połóż trzecie ciasto na wierzchu, posmaruj je resztkami Kurda. Przykryj formę z ciastem folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-5 godzin, aż stwardnieje.
6. Ozdoba. Udekoruj gotowe ciasto według uznania. Udekorowałam ciasteczkami imbirowymi, jagodami, skórką z cytryny i miętą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy