skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z połową cukru, aż będą puszyste. Ubij żółtka z pozostałym cukrem. Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami. Przesiej mąkę ze skrobią i sodą i Dodaj części do mieszanki jajecznej. Mieszaj, aż będzie gładka.
2. Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem formy dzielonej (Ø20 cm) i piec przez 250 minut w temperaturze 170°C. ostudzić ciasto i pokroić wzdłuż na 3 części.
3. Cytrynowy Kurd. Wlej sok z cytryny do rondla, dodaj skórkę i cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Ubij jajka, aż będą gładkie i stopniowo dodawaj do soku z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje, około 5 minut. Kurd przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą "w kontakcie".
4. Suflet. Lekko ubij jajka i wymieszaj ze skrobią i cukrem. Zagotuj mleko. Wlej gorące mleko do masy jajeczno-skrobiowej cienkim strumieniem, a następnie wlej wszystko z powrotem do rondla, zagotuj na małym ogniu. Krem zdjąć z ognia, przełożyć do miski, przykryć folią "w kontakcie", schłodzić. Żelatynę namoczyć w soku z cytryny i pozostawić do spęcznienia. Podgrzej spuchniętą żelatynę ze skórką z cytryny, aż całkowicie się rozpuści. Przecedzić (nie można przecedzić). Wlej żelatynę do śmietany i wymieszaj. Ubij śmietanę w mocną pianę i wymieszaj z kremem.
5. Połóż ciasto na dnie pierścienia kulinarnego, posmaruj je cytrynowym Kurdem, wlej połowę sufletu na wierzch, przykryj drugim ciastem, które również nasącz Kurdem i wlej pozostały suflet. Połóż trzecie ciasto na wierzchu, posmaruj je resztkami Kurda. Przykryj formę z ciastem folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-5 godzin, aż stwardnieje.
6. Ozdoba. Udekoruj gotowe ciasto według uznania. Udekorowałam ciasteczkami imbirowymi, jagodami, skórką z cytryny i miętą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g