Sałatka Obżarka z fasolą, kurczakiem i grzankami

Urocza sałatka z fasolą w puszkach i grzankami. Sałatka obżarka jest jedną z moich ulubionych sałatek. Ta sałatka jest zarówno prosta w przygotowaniu, jak i bardzo smaczna. Kiszony ogórek i czosnek nadają sałatce przyjemną pikantność, a fasola w puszkach dodaje pikanterii.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 40 % 12 g
187 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Sałatka Obżorka z fasolą jest przygotowywana z następujących składników: biała fasola w puszkach, mięso z kurczaka, cebula, marchew, czosnek, ogórek kiszony, chleb, olej słonecznikowy, sól. Sos sałatkowy będzie majonezem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim ugotuj kurczaka, dodając sól i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić krakersy, pokrój chleb na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć bułkę tartą na patelni, smarując ją 1 łyżką oleju słonecznikowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrumień marchewki na patelni z olejem słonecznikowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ogórek kiszony na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój cebulę na półpierścienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiel czosnek na tarce. Czosnek można również wycisnąć przez prasę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj czosnek, marchewkę, ogórek kiszony, fasolę, cebulę i kurczaka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dopraw sałatkę majonezem i wszystko dokładnie wymieszaj. Udekoruj sałatkę krakersami. Sałatka Obżorka z fasolą jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy