skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić phali z fasoli po gruzińsku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mrożoną fasolę i nie rozmrażać jej, nadal będzie się gotować. Lepiej weź orzechy włoskie, są bardziej miękkie. Chociaż phali jest przygotowywany zarówno z migdałów, jak i orzechów laskowych. Moja cebula jest czerwona, ale zrobi to zwykła cebula.
Krok 2:
Najpierw ugotuj fasolę. Jak gotować fasolę? Zagotuj wodę w rondlu, Wrzuć fasolę (jeśli jest zamrożona, to bezpośrednio zamrożona) i gotuj przez około 10-15 minut. To zależy od wielkości i ilości fasoli. Nie gotuj go w owsiance. Włóż gotową fasolę do durszlaka i natychmiast przenieś do miski z lodem, aby zachowała swój jasny zielony kolor. Wrzuciłem go bezpośrednio do lodu, aby ostygł szybciej, możesz umieścić miskę fasoli na lodzie.
Krok 3:
Gdy fasola się ochładza,zajmij się innymi potrawami. Zmiel orzechy na miękisz. Zrobiłem to w kombajnie, możesz użyć dowolnej metody-od noża i blendera po maszynkę do mięsa.
Krok 4:
Dodaj do miski umytą kolendrę bezpośrednio z gałązkami, grubo posiekaną cebulą i ząbkami czosnku. Zmiel wszystko, aż będzie papkowate.
Krok 5:
Dodaj schłodzoną fasolę, olej, sól i przyprawy do masy orzechowej. Każdy olej roślinny, z zapachem lub bez, nie ma znaczenia. Skoncentruj się na swoim guście.
Krok 6:
Zmiel wszystkie produkty, aby masa była jednorodna, ale nadal można było w niej wyczuć ziarna produktów.
Krok 7:
Zbierając masę łyżką, uformuj phali o dowolnym kształcie-mam to kulki, możesz zrobić podłużne łódki lub owale. Udekoruj środek ziarnami granatu. Podawaj phali do stołu. Smacznego!
okazało się bardzo ostre i jasne! Radzę nie żałować przypraw i koniecznie wziąć chmiel-suneli, to on nada potrawie niepowtarzalny kaukaski aromat!
jako zieleń możesz również wziąć miętę lub pietruszkę, jeśli w ogóle nie lubisz kolendry. Chociaż nadaje też swój pikantny akcent.
kiedyś, gdy nie było nowoczesnych urządzeń, hostessy robiły phali ręcznie. Orzechy siekano nożem, zioła z przyprawami i czosnkiem w moździerzu, a główny produkt kroiono lub miażdżono rękami.
phali można przygotować z jarmużu, szpinaku, buraków, buraków, fasoli można wziąć czerwoną lub białą.
Możesz również ozdobić phali połówkami orzechów włoskich.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g