Gruzińskie phali z fasoli

pachnące, pikantne, piękne i spektakularne, na wakacje! Gruzińska fasola phali to najsłynniejsza przekąska warzywna pochodząca z Gruzji. Podobnie jak cała kuchnia kaukaska, phali okazuje się bardzo pikantny, zawiera wiele przypraw i przypraw. Phali to danie chude i wegetariańskie, a ponadto niskokaloryczne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 29 % 5 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić phali z fasoli po gruzińsku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mrożoną fasolę i nie rozmrażać jej, nadal będzie się gotować. Lepiej weź orzechy włoskie, są bardziej miękkie. Chociaż phali jest przygotowywany zarówno z migdałów, jak i orzechów laskowych. Moja cebula jest czerwona, ale zrobi to zwykła cebula.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj fasolę. Jak gotować fasolę? Zagotuj wodę w rondlu, Wrzuć fasolę (jeśli jest zamrożona, to bezpośrednio zamrożona) i gotuj przez około 10-15 minut. To zależy od wielkości i ilości fasoli. Nie gotuj go w owsiance. Włóż gotową fasolę do durszlaka i natychmiast przenieś do miski z lodem, aby zachowała swój jasny zielony kolor. Wrzuciłem go bezpośrednio do lodu, aby ostygł szybciej, możesz umieścić miskę fasoli na lodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy fasola się ochładza,zajmij się innymi potrawami. Zmiel orzechy na miękisz. Zrobiłem to w kombajnie, możesz użyć dowolnej metody-od noża i blendera po maszynkę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do miski umytą kolendrę bezpośrednio z gałązkami, grubo posiekaną cebulą i ząbkami czosnku. Zmiel wszystko, aż będzie papkowate.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj schłodzoną fasolę, olej, sól i przyprawy do masy orzechowej. Każdy olej roślinny, z zapachem lub bez, nie ma znaczenia. Skoncentruj się na swoim guście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel wszystkie produkty, aby masa była jednorodna, ale nadal można było w niej wyczuć ziarna produktów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbierając masę łyżką, uformuj phali o dowolnym kształcie-mam to kulki, możesz zrobić podłużne łódki lub owale. Udekoruj środek ziarnami granatu. Podawaj phali do stołu. Smacznego!

okazało się bardzo ostre i jasne! Radzę nie żałować przypraw i koniecznie wziąć chmiel-suneli, to on nada potrawie niepowtarzalny kaukaski aromat!
jako zieleń możesz również wziąć miętę lub pietruszkę, jeśli w ogóle nie lubisz kolendry. Chociaż nadaje też swój pikantny akcent.
kiedyś, gdy nie było nowoczesnych urządzeń, hostessy robiły phali ręcznie. Orzechy siekano nożem, zioła z przyprawami i czosnkiem w moździerzu, a główny produkt kroiono lub miażdżono rękami.
phali można przygotować z jarmużu, szpinaku, buraków, buraków, fasoli można wziąć czerwoną lub białą.
Możesz również ozdobić phali połówkami orzechów włoskich.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy