żołądek wieprzowy nadziewany

niezwykła, ale bardzo smaczna przekąska. Świetna alternatywa dla kiełbasy! Od czasów starożytnych w Rosji podroby zajmowały honorowe miejsce w diecie chłopów, wśród nich żołądek był szczególnie cenny - był nadziewany i podawany jako świąteczne danie, ponieważ okazało się piękne i satysfakcjonujące. Czego jeszcze potrzebujesz? Istnieje wiele opcji nadzienia-krew z kaszą gryczaną, z wątróbką, z mięsem. Proponuję opcję nadzienia, która przypadnie do gustu wszystkim
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 13 % 4 g
201 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie zaczynamy wieczorem. Mój żołądek wieprzowy był zamrożony, kupiłem go w sklepie z zakładu mięsnego. Należy go rozmrozić

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dokładnie spłucz i namocz w wodzie przez noc

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rano jeszcze kilka razy dobrze spłucz. A teraz najtrudniejszą częścią tego przepisu jest usunięcie warstwy śluzu. Sfałszowałem go z krawędzi i stopniowo, starając się go nie rozerwać, ciągnąłem go. Ta warstwa okazała się dość gruba - tak gruba jak sam żołądek. Proces przypomniał mi o skórowaniu)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na tym zdjęciu widać wyraźnie część z tym samym szlamem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak to wygląda po oczyszczeniu. Zdjęcie pokazuje, że jest przecięty - tak okrutnie postąpili z nim w zakładzie mięsnym, najwyraźniej nie zamierzali go nadziewać) odkryłem to, gdy żołądek już się rozmroził i było za późno, aby się wycofać. Ale nie ma w tym nic złego - można go z powodzeniem uszyć

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz pozostaw go w wodzie z dodatkiem octu i liścia laurowego na 2 godziny, możesz dłużej, pomoże to całkowicie pozbyć się charakterystycznego zapachu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A gdy żołądek jest marynowany, przygotujemy niezbędne produkty do nadzienia: zagotuj język, umieść go na kilka minut pod zimną wodą i obierz ze skóry, ugotuj ziemniaki, obierz i umyj cebulę, przekręć mięso mielone

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 2 godzinach wyjmujemy żołądek, odwracamy go na lewą stronę, aby warstwa tłuszczu pozostała w środku i szyjemy mocnymi nitkami, zostawiamy tylko otwór do nadziewania

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotowanie nadzienia: drobno posiekaj cebulę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym na złoty kolor

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój język w kostkę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smalec drobno posiekany

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Filet z kurczaka w kostce

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowane ziemniaki w kostce

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz wszystko połącz, sól, pieprz

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj smażoną cebulę, jajka

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Manku-doskonale połączy wszystkie składniki

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dokładnie wymieszaj

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Teraz nadziewamy żołądek i szyjemy! Konieczne jest wypełnienie żołądka nie ciasno, podczas gotowania znacznie zmniejsza objętość i należy to wziąć pod uwagę. Na tym etapie popełniłem błąd-cóż, nie codziennie nadziewam żołądki) mocno go wypchałem, nie spodziewając się haczyka!

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotuj przez 2 godziny, dodaj sól i pieprz do wody za pomocą groszku, soli. Po 30 minutach czekała na mnie niespodzianka-żołądek pękł i część nadzienia wypadła. Ale wyszedłem z sytuacji-wyjąłem wszystko z bulionu i owinąłem folią spożywczą i ugotowałem w tej formie

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Tutaj jest ugotowany. Zdjęcie pokazuje, że znacznie się zmniejszyło, ale na szczęście nie wpłynęło to na smak. Nadzienie zjedliśmy osobno, również bardzo smaczne

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wkładamy pod prasę na kilka godzin

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Nadziewany żołądek jest gotowy do spożycia!

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Posiekaj i ciesz się! Jest bardzo, bardzo smaczny i szczerze wart czasu!!!

Waga składników, na podstawie własnego doświadczenia, już zmniejszyłem, następnym razem będę mądrzejszy) musisz wypełnić 2/3 części, a jedną trzecią pozostawić wolną. W gotowej formie okazało się 1 kg i 200 g. przygotuj to danie przynajmniej raz, a pokochasz jego smak, obiecuję!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Żołądki wieprzowe - 159   kcal/100g

Podobne przepisy