skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie zaczynamy wieczorem. Mój żołądek wieprzowy był zamrożony, kupiłem go w sklepie z zakładu mięsnego. Należy go rozmrozić
Krok 2:
Następnie dokładnie spłucz i namocz w wodzie przez noc
Krok 3:
Rano jeszcze kilka razy dobrze spłucz. A teraz najtrudniejszą częścią tego przepisu jest usunięcie warstwy śluzu. Sfałszowałem go z krawędzi i stopniowo, starając się go nie rozerwać, ciągnąłem go. Ta warstwa okazała się dość gruba - tak gruba jak sam żołądek. Proces przypomniał mi o skórowaniu)
Krok 4:
Na tym zdjęciu widać wyraźnie część z tym samym szlamem
Krok 5:
Tak to wygląda po oczyszczeniu. Zdjęcie pokazuje, że jest przecięty - tak okrutnie postąpili z nim w zakładzie mięsnym, najwyraźniej nie zamierzali go nadziewać) odkryłem to, gdy żołądek już się rozmroził i było za późno, aby się wycofać. Ale nie ma w tym nic złego - można go z powodzeniem uszyć
Krok 6:
Teraz pozostaw go w wodzie z dodatkiem octu i liścia laurowego na 2 godziny, możesz dłużej, pomoże to całkowicie pozbyć się charakterystycznego zapachu
Krok 7:
A gdy żołądek jest marynowany, przygotujemy niezbędne produkty do nadzienia: zagotuj język, umieść go na kilka minut pod zimną wodą i obierz ze skóry, ugotuj ziemniaki, obierz i umyj cebulę, przekręć mięso mielone
Krok 8:
Po 2 godzinach wyjmujemy żołądek, odwracamy go na lewą stronę, aby warstwa tłuszczu pozostała w środku i szyjemy mocnymi nitkami, zostawiamy tylko otwór do nadziewania
Krok 9:
Przygotowanie nadzienia: drobno posiekaj cebulę
Krok 10:
Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym na złoty kolor
Krok 11:
Pokrój język w kostkę
Krok 12:
Smalec drobno posiekany
Krok 13:
Filet z kurczaka w kostce
Krok 14:
Gotowane ziemniaki w kostce
Krok 15:
Teraz wszystko połącz, sól, pieprz
Krok 16:
Dodaj smażoną cebulę, jajka
Krok 17:
Manku-doskonale połączy wszystkie składniki
Krok 18:
Dokładnie wymieszaj
Krok 19:
Teraz nadziewamy żołądek i szyjemy! Konieczne jest wypełnienie żołądka nie ciasno, podczas gotowania znacznie zmniejsza objętość i należy to wziąć pod uwagę. Na tym etapie popełniłem błąd-cóż, nie codziennie nadziewam żołądki) mocno go wypchałem, nie spodziewając się haczyka!
Krok 20:
Gotuj przez 2 godziny, dodaj sól i pieprz do wody za pomocą groszku, soli. Po 30 minutach czekała na mnie niespodzianka-żołądek pękł i część nadzienia wypadła. Ale wyszedłem z sytuacji-wyjąłem wszystko z bulionu i owinąłem folią spożywczą i ugotowałem w tej formie
Krok 21:
Tutaj jest ugotowany. Zdjęcie pokazuje, że znacznie się zmniejszyło, ale na szczęście nie wpłynęło to na smak. Nadzienie zjedliśmy osobno, również bardzo smaczne
Krok 22:
Wkładamy pod prasę na kilka godzin
Krok 23:
Nadziewany żołądek jest gotowy do spożycia!
Krok 24:
Posiekaj i ciesz się! Jest bardzo, bardzo smaczny i szczerze wart czasu!!!
Waga składników, na podstawie własnego doświadczenia, już zmniejszyłem, następnym razem będę mądrzejszy) musisz wypełnić 2/3 części, a jedną trzecią pozostawić wolną. W gotowej formie okazało się 1 kg i 200 g. przygotuj to danie przynajmniej raz, a pokochasz jego smak, obiecuję!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Żołądki wieprzowe - 159 kcal/100g