mastyk czekoladowy
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Shokomastika z czekolady (mastyk jest również przygotowywany z białej czekolady na tej samej zasadzie)... Więc... Weź czekoladę i rozpuść ją na małym ogniu
Krok 3:
Topi się
Krok 4:
I dodaj śmietanę, ciągle mieszając
Krok 5:
Gdy czekolada się rozpuści, dodaj cukierki Marshmallow
Krok 6:
I mieszając topimy i je
Krok 7:
Przesiej cukier puder
Krok 8:
I dobrze zagniataj mastyks (możesz użyć kombajnu)
Krok 9:
Wyrabiałam ręcznie
Krok 10:
Na początku mastyk jest dość płynny
Krok 11:
Wkładam plastikową torbę do pojemnika i układam tam mastyk (w ten sposób nie rozprzestrzenia się zbytnio po torbie i łatwiej jest ją później usunąć)
Krok 12:
Następnie wysyłamy mastyk do lodówki na kilka godzin (aż do całkowitego zestalenia)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g