naleśniki z dyni

jasne pomarańczowe słońca na twoim stole!!! Cóż, jak jesienią nie zadowolić się przepisami na dania z dyni. Najprostszym daniem do tego można uznać naleśniki. Jasne, pomarańczowe naleśniki będą doskonałą ozdobą każdego stołu. I nikt nie zgadnie tajnego składnika. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 67 % 20 g
143 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z dyni? Waga dyni jest wskazana w postaci obranej bez skórki. Przed gotowaniem naleśników konieczne jest posiadanie puree z dyni. Nie ma potrzeby kupowania go, ponieważ gotowanie go w domu nie będzie trudne. Aby to zrobić, obierz dynię i pokrój na kawałki, dodaj do niej trochę wody i gotuj, aż stanie się miękka. Następnie spuść z niego wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż miękką, gotowaną dynię w puree za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Jeśli tak nie jest, możesz po prostu przetrzeć kawałki dyni przez sito za pomocą łyżki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W pojemniku na ciasto naleśnikowe połącz jajko z kefirem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, cukier, olej roślinny i mąkę. Zagnieść ciasto naleśnikowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj gotowe puree z dyni do ciasta i wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być płynne. Dostosuj konsystencję do swoich upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię naleśnikową, aż będzie gorąca i wlej trochę ciasta naleśnikowego. Gotuj naleśnik przez minutę, aby na wierzchu zaczęły pojawiać się bąbelki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć naleśnik szpatułką i pozwól mu usmażyć i z drugiej strony na złoty kolor. Wyjmij gotowe naleśniki na osobny talerz. W ten sposób upiecz naleśniki z całego ciasta. Smacznego!

jeśli chcesz spróbować czegoś nowego i niezwykłego, proponuję ugotować takie naleśniki z dodatkiem dyni.
naleśniki z dyni są bardzo delikatne z lekkim posmakiem orientalnych słodyczy. A jasny pomarańczowy kolor rozweseli wszystkich, bez wyjątku.

dania z dyni są bardzo istotne poza sezonem. Miąższ dyni jest bardzo bogaty w żelazo, którego brak w organizmie powoduje senność i zmęczenie.

jeśli podążasz za figurą i chcesz ugotować nie tylko zdrowe naleśniki dyniowe, ale także pyszne, polecam zastąpić mąkę pszenną płatkami owsianymi.

gotowe naleśniki najlepiej podawać na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub dżemu.
jak siedzisz, nie ma nic skomplikowanego w robieniu naleśników dyniowych. Gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy