skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chipsy z makaronu? Przygotuj wszystkie składniki. Makaron do tego dania możesz wybrać dowolny: muszle, farfalle, fusilli, penne i inne odmiany makaronu. Ponadto do tego dania lepiej jest używać makaronu nie z pszenicy durum, ale z najtańszych makaronów. Lepiej wybierz przyprawy według własnych upodobań, możesz użyć tylko soli lub możesz dodać na przykład suszony czosnek lub paprykę.
Krok 2:
Najpierw ugotuj makaron, aż będzie ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zasadniczo makaron nie z pszenicy durum należy gotować przez 7-8 minut. Radzę najpierw dodać 1 łyżkę do wrzącej wody. l olej roślinny, a następnie ugotuj makaron w tej wodzie.
Krok 3:
Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, a następnie połóż na czystym ręczniku i wysusz. Nadmiar wilgoci powinien zniknąć.
Krok 4:
Suszony makaron przełożyć do pojemnika, posypać mąką pszenną, przykryć pojemnik pokrywką i zacząć Potrząsać, potrząsając makaronem. Tak więc cały makaron powinien być pokryty panierką z mąki.
Krok 5:
W kadzi rozgrzej olej roślinny. Gdy olej się rozgrzeje, zanurz w nim pierwszą porcję makaronu panierowanego w mące. Smaż je na złoty kolor przez kilka minut. Podsmaż również pozostały makaron w cieście. Następnie połóż je na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju. Po upieczeniu makaron powinien stać się twardy i gęsty.
Krok 6:
Gdy olej wsiąknie w ręczniki, przenieś smażony makaron do pojemnika, posyp solą i ulubionymi przyprawami, zamknij pojemnik pokrywką i zacznij Potrząsać makaronem, aby wszystkie przyprawy były równomiernie rozłożone.
Krok 7:
Przełóż makaron na talerz i podawaj z ulubionymi sosami.
oczywiście nie trzeba nadużywać takiego produktu, ponieważ taki makaron jest dość kaloryczny, ale czasami możesz pozwolić sobie na takie przekąski podczas oglądania dobrego filmu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g