Chipsy z makaronu w domu

Zrób fantazyjne domowe chipsy ze zwykłego makaronu! Jest to bardzo ciekawa przekąska, którą można interpretować zmieniając kształt wybranego makaronu, a także zmieniając walory smakowe przy użyciu różnych przypraw i ziół.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 64 % 18 g
węglowodany 32 % 9 g
196 kcal
IG: 0 / 78 / 22

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chipsy z makaronu? Przygotuj wszystkie składniki. Makaron do tego dania możesz wybrać dowolny: muszle, farfalle, fusilli, penne i inne odmiany makaronu. Ponadto do tego dania lepiej jest używać makaronu nie z pszenicy durum, ale z najtańszych makaronów. Lepiej wybierz przyprawy według własnych upodobań, możesz użyć tylko soli lub możesz dodać na przykład suszony czosnek lub paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj makaron, aż będzie ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zasadniczo makaron nie z pszenicy durum należy gotować przez 7-8 minut. Radzę najpierw dodać 1 łyżkę do wrzącej wody. l olej roślinny, a następnie ugotuj makaron w tej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, a następnie połóż na czystym ręczniku i wysusz. Nadmiar wilgoci powinien zniknąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Suszony makaron przełożyć do pojemnika, posypać mąką pszenną, przykryć pojemnik pokrywką i zacząć Potrząsać, potrząsając makaronem. Tak więc cały makaron powinien być pokryty panierką z mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W kadzi rozgrzej olej roślinny. Gdy olej się rozgrzeje, zanurz w nim pierwszą porcję makaronu panierowanego w mące. Smaż je na złoty kolor przez kilka minut. Podsmaż również pozostały makaron w cieście. Następnie połóż je na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju. Po upieczeniu makaron powinien stać się twardy i gęsty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy olej wsiąknie w ręczniki, przenieś smażony makaron do pojemnika, posyp solą i ulubionymi przyprawami, zamknij pojemnik pokrywką i zacznij Potrząsać makaronem, aby wszystkie przyprawy były równomiernie rozłożone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przełóż makaron na talerz i podawaj z ulubionymi sosami.

oczywiście nie trzeba nadużywać takiego produktu, ponieważ taki makaron jest dość kaloryczny, ale czasami możesz pozwolić sobie na takie przekąski podczas oglądania dobrego filmu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy