grzyby na zimę bez sterylizacji

piękne chrupiące marynowane grzyby! Jak pysznie otworzyć słoik z przysmakiem zimą i podać go na świątecznym stole! Gotowe grzyby można doprawić niewielką ilością oleju roślinnego, posypać zieloną cebulą i koperkiem,a na koniec uzyskać wspaniałą sałatkę!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
31 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli zbierałeś grzyby w lesie, proponuję je bardzo smacznie marynować. Możesz także użyć mrożonych grzybów, najpierw należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej. Absolutnie każdy może marynować grzyby bez sterylizacji: białe, maślane, grzyby miodowe, borowiki i tak dalej. Wszystko okaże się nienagannie smaczne!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw oczyść grzyby i dobrze spłucz. Usuń zanieczyszczenia z czapek, odetnij nogę, jeśli jest na niej Ziemia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój grzyby na średnie kawałki(małe można pozostawić w całości). Mięsiste, duże nogi są również marynowane, okazują się nie gorsze niż czapki. Wyślij grzyby na patelnię, zalej wodą i postaw na dużym ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania grzybów przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wlej wodę (1 litr) do osobnego rondla. Dodaj sól, cukier, liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu i czosnek. Umieścić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawartość garnka po ugotowaniu wrzuć do durszlaka i kilkakrotnie spłucz pod bieżącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj grzyby do wrzącej marynaty i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż wszystko w wysterylizowanych słoikach wraz z marynatą (słoiki można sterylizować według własnego uznania, w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej), Zamknij gorącymi pokrywkami i schłodź. Opróżnij schłodzone słoiki do piwnicy lub włóż do lodówki i przechowuj tam do momentu użycia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz zrobić wspaniałą pyszną sałatkę z marynowanych grzybów. Aby to zrobić, musisz spuścić solankę ze słoika, wysłać grzyby do salaterki, dodać do nich drobno posiekany koperek i zieloną cebulę(lub szalotkę). Dopraw wszystko olejem roślinnym i dokładnie wymieszaj. Spróbuj, jeśli nie masz wystarczającej kwasowości, Dodaj bardzo mało octu do gotowej sałatki.

w przepisie marynowałem borowiki i masło. Podobnie marynuję grzyby miodowe w ten sposób, okazuje się, że nie jest gorzej.

grzyby doskonale komponują się z daniami mięsnymi, gotowanymi ziemniakami, a jako niezależna przekąska nie są gorsze!
musisz spróbować!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy