ciasto cytrynowe Danusia

bardzo smaczne i proste ciasto na herbatę. Proszę swoich bliskich )).
czumAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 75 % 43 g
270 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw ubij białka szczyptą soli w gęstą pianę. Zajmuje mi to około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj żółtka, proszek do pieczenia, cukier i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj mąkę. Trzepaczki lepiej zastąpić szpatułkami do ciasta-lepiej się mieszają . Ciasto powinno uzyskać taką konsystencję jak naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj formę do ciasta margaryną i posyp mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ciasto do formy do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni. Piec przez 40-50 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój biszkopt na 3-4 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj krem cytrynowy. Najpierw musisz poparzyć cytryny wrzącą wodą. Zetrzyj skórki z cytryn na drobnej tarce i wyciśnij sok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wodę do rondla, daj margarynę, skórki cytryny, cukier i zagotuj. Wlej sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną, uprzednio rozcieńczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy krem nabierze konsystencji gęstej galaretki, gotuj przez kilka sekund i zdejmij z ognia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj biszkopt jeszcze ciepłym kremem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmarowane ciasto można ozdobić wiórkami kokosowymi. Okazuje się bardzo smaczny. Ale nie znalazłem wiórków kokosowych i polałem ciasto krówką czekoladową))).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aby zrobić kremówkę, włóż margarynę, cukier, kakao do rondla i dodaj wodę. Ciągle mieszając, gotuj na małym ogniu przez około 7 minut. Jeśli krówka okaże się bardzo klarowna lub rzadka, dodaj więcej kakao.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Schłodzić kremówkę. Wskazane jest, aby od czasu do czasu mieszać, aby nie powstała skorupa.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj ciasto kremówką i pozostaw na kilka godzin. Smacznego)).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy