skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek
Krok 3:
Najpierw ubij białka szczyptą soli w gęstą pianę. Zajmuje mi to około 5 minut.
Krok 4:
Następnie dodaj żółtka, proszek do pieczenia, cukier i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj mąkę. Trzepaczki lepiej zastąpić szpatułkami do ciasta-lepiej się mieszają . Ciasto powinno uzyskać taką konsystencję jak naleśniki.
Krok 6:
Posmaruj formę do ciasta margaryną i posyp mąką.
Krok 7:
Wlej ciasto do formy do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni. Piec przez 40-50 minut.
Krok 8:
Pokrój biszkopt na 3-4 części.
Krok 9:
Przygotuj krem cytrynowy. Najpierw musisz poparzyć cytryny wrzącą wodą. Zetrzyj skórki z cytryn na drobnej tarce i wyciśnij sok.
Krok 10:
Wlej wodę do rondla, daj margarynę, skórki cytryny, cukier i zagotuj. Wlej sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną, uprzednio rozcieńczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Krok 11:
Gdy krem nabierze konsystencji gęstej galaretki, gotuj przez kilka sekund i zdejmij z ognia.
Krok 12:
Posmaruj biszkopt jeszcze ciepłym kremem.
Krok 13:
Posmarowane ciasto można ozdobić wiórkami kokosowymi. Okazuje się bardzo smaczny. Ale nie znalazłem wiórków kokosowych i polałem ciasto krówką czekoladową))).
Krok 14:
Aby zrobić kremówkę, włóż margarynę, cukier, kakao do rondla i dodaj wodę. Ciągle mieszając, gotuj na małym ogniu przez około 7 minut. Jeśli krówka okaże się bardzo klarowna lub rzadka, dodaj więcej kakao.
Krok 15:
Schłodzić kremówkę. Wskazane jest, aby od czasu do czasu mieszać, aby nie powstała skorupa.
Krok 16:
Posmaruj ciasto kremówką i pozostaw na kilka godzin. Smacznego)).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g