ziemniaki w sosie czosnkowym

proste i oryginalne - czego jeszcze potrzebujesz)! I wygląda pięknie! Zarówno jako danie główne, jak i przystawka pięknie się układają!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 65 % 15 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
weź ziemniaki w ilości 6-8 sztuk, umyj i pokrój na pół.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj formę olejem. Ułóż ziemniaki ściętą stroną do dołu. Ułóż cebulę na wierzchu.

wymieszaj majonez z czosnkiem, zupą w proszku i wodą. Dodaj sól, pieprz.

wlej sos na ziemniaki i piecz przez 45-60 minut.

finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g

Podobne przepisy