skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę cytrynową na skondensowanym mleku? Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj formę olejem. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz jej smarować. W misce wymieszaj jajka, mleko skondensowane.
Krok 2:
Rozpuść masło i ostudź. Dodaj do ciasta, ubij.
Krok 3:
Powoli dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko ubij
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj ręcznie trzepaczką lub przy niskich obrotach miksera. Ciasto będzie płynne. Dodaj startą skórkę z jednej cytryny. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec przez 20 do 35 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką.
Krok 5:
Umieść gotowe ciasto bezpośrednio w formie do ostygnięcia na ruszcie. Następnie wyjmij go z formy i ostudź całkowicie, a następnie posyp cukrem pudrem.
zamiast skórki z cytryny możesz dodać do tego ciasta: cukier waniliowy, cynamon, dowolny aromat owocowy lub jagodowy, kakao, orzechy i tak dalej!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g