babeczka cytrynowa na skondensowanym mleku

pyszna babeczka biszkoptowa, którą każdy pokocha! Ciasto cytrynowe na skondensowanym mleku przygotujesz w 40 minut. To super szybkie słodkie wypieki do herbaty, które możesz dowolnie modyfikować, nadając jej różne smaki!
NastusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 66 % 39 g
280 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę cytrynową na skondensowanym mleku? Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj formę olejem. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz jej smarować. W misce wymieszaj jajka, mleko skondensowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło i ostudź. Dodaj do ciasta, ubij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powoli dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko ubij

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj ręcznie trzepaczką lub przy niskich obrotach miksera. Ciasto będzie płynne. Dodaj startą skórkę z jednej cytryny. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec przez 20 do 35 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść gotowe ciasto bezpośrednio w formie do ostygnięcia na ruszcie. Następnie wyjmij go z formy i ostudź całkowicie, a następnie posyp cukrem pudrem.

zamiast skórki z cytryny możesz dodać do tego ciasta: cukier waniliowy, cynamon, dowolny aromat owocowy lub jagodowy, kakao, orzechy i tak dalej!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy