kruche ciasto miodowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki do robienia ciastek.
Krok 2:
Dodaj proszek do pieczenia i masło o temperaturze pokojowej do przesianej mąki.Zmiel na okruchy.
Krok 3:
Dodaj cukier,miód,jajka do okruchów. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Krok 4:
Zawiń ciasto w folię i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej (nie wysyłaj do lodówki!)
Krok 5:
Połóż kulki ciasta nieco mniejsze niż orzech na pergaminie.Pamiętaj, aby pozostawić między nimi wystarczającą odległość. Piec w temperaturze 190 stopni przez 10-15 minut (spójrz na piekarnik). Warunkiem jest, aby nie odchodzić daleko! Gdy tylko ciasteczka zaczną się złocić, wyjmujemy je, w przeciwnym razie zamiast miękkich kruchych ciastek otrzymamy krakersy.
Krok 6:
Zrób herbatę lub kawę i ciesz się!)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g