Babeczka z plasterkami bananów i rodzynkami w koniaku
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wstępnie opłucz rodzynki, namocz w koniaku
Krok 2:
Dodaj proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową do przesianej mąki.
Krok 3:
Ubij masło cukrem pudrem
Krok 4:
Dodaj jajka do oleju (pojedynczo), dobrze ubij mikserem
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z masłem i jajkami.
Krok 6:
Banany pokrój losowo w kliny.
Krok 7:
Do ciasta wlać koniak z rodzynkami
Krok 8:
Włóż pokrojone banany, delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 9:
Nasmaruj formę z otworem olejem, posyp mąką, strząśnij nadmiar.
Krok 10:
Włóż ciasto do formy, wygładź je mokrymi rękami, narysuj rowek na środku. Piec w rozgrzanym piekarniku 180-200 ' przez około godzinę, aż babeczka się zrumieni. Możesz sprawdzić gotowość drewnianym patyczkiem, przekłuwając nim babeczkę.
Krok 11:
Wyjmij upieczoną babeczkę, pozwól jej trochę ostygnąć, Odwróć na półmisek i udekoruj cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g